Hoppa till huvudinnehållet

Robin Jansson trivs med sitt nya proffsliv i USA

Publicerad:
Många matcher. Robin Jansson har fått en smakstart på proffslivet i USA och spelat samtliga seriematcher utom en sedan han gjorde debut i Orlando City den 24 mars.
Många matcher. Robin Jansson har fått en smakstart på proffslivet i USA och spelat samtliga seriematcher utom en sedan han gjorde debut i Orlando City den 24 mars. Foto: Orlando City

Ny succé. Den 24 mars debuterade Bengtsforssonen Robin Jansson som utlandsproffs i sin nya klubb Orlando City i USA. Det blev succé direkt och den 27-årige backklippan har tagit en ordinarie plats i lagets startelva.…– Det känns helt okej, men det tar lite tid innan man kommer in i hur det fungerar här borta, säger Jansson till Dalslänningen.

Robin Jansson har knappt själv hunnit med i svängarna det senaste året. Från en tämligen anonym tillvaro som arbetare på Mustadfors Bruk och spel med Oddevold i division 1 tog det bara tolv månader från det att han blev allsvensk spelare i AIK, avgjorde den sista matchen så att AIK säkrade SM-guldet, höll tal på fotbollsgalan i Stockholm, debuterade i fotbollslandslaget och sedan blev utlandsproffs i MLS, Major League Soccer i USA.

Men själv är han inte nöjd, trots framgångarna och att han spelat alla matcher utom en sedan debuten i amerikanska ligan för drygt två månader sedan.

– Det har varit lite upp och ner, tycker jag. Man har blandat och gett, men jag hade gärna sett att vi som lag tagit lite fler segrar för att vara med bättre i kampen om en plats i slutspelet.

Vad skiljer sig mest åt mellan fotbollen i Sverige och USA?

– Spelet böljar mer fram och tillbaka här borta. Det är inte alls lika taktiskt och ibland känns det lite som att man spelar för underhållningens skull också. Men kvalitén är helt okej. Den individuella skickligheten är väldigt hög.

Vilket lag är bäst då, AIK eller Orlando?

– Ja, du. Ha, ha. Bra fråga. AIK är i topp i Sverige och Orlando mer i botten här, så... ja, jag vet inte riktigt vad jag svara på det. Men man är mer bra som ett lag hemma i Sverige kanske.

Hur är intresset bland publik och media för matcherna?

– Det är rätt stort i media, ofta är det rätt stora evenemang kring matcherna med mycket folk inblandat. Publikmässigt är det också rätt så bra. Ofta är det runt 15 000–20 000 åskådare på matcherna, ibland mer. Det är hyfsat drag också, men det är inte som med AIK där publiken sjunger i 90 minuter. Det är få förunnat att ha det så.

Du skulle ha mött Zlatan i lördags. Hade det varit kul?

– Det hade det så klart varit. Han är en av de största genom tiderna i svensk fotboll, men tyvärr var han avstängd nu.

Hade du tänkt något på den matchen innan?

– Det fanns väl lite i bakhuvudet att det hade varit mäktigt att få möta honom.

Vem är den största superstjärna du mött hittills?

– Det får jag säga är Wayne Rooney. Jag mötte honom för någon månad sedan, men man tänker inte så mycket på det ute på planen. Det var mer innan matchen och kanske lite efteråt. Det är inte heller så att man pratar så mycket ut på planen, man fokuserar på sin egen insats oavsett vem man möter.

Robin Jansson skrev på för Orlando City i mitten av mars. Kontraktet sträcker sig över två + ett år.
Robin Jansson skrev på för Orlando City i mitten av mars. Kontraktet sträcker sig över två + ett år. Foto: Ricardo Morieru

Vilka andra spelare från Sverige har du mött i ligaspelet i USA?

– Anton Tinnerholm i New York City. Det var kul. Vi bytte några ord med varandra både innan och efter match. Det är kul att få prata lite svenska emellanåt. Och så ett par andra spelare också som är här som collegespelare. Sedan stöter man säkert på några andra svenskar framöver.

Vad krävs för att nå slutspel?

– Att man är topp sju i ligan. Orlando har aldrig varit slutspel/playoff tidigare. Vi behöver få några vinster på raken för att nå dit. Det har blivit varannan seger, varannan förlust hittills.

MLS har uppehåll några veckor i juni/juli. Kommer du hem något till Bengtsfors i sommar?

– Det vet jag inte ännu, men vi har ingen riktig sommarsemester här borta. Det är cupspel när ligan har uppehåll.

Du har fått en cup uppkallad efter dig här hemma i Bengtsfors också, Robin Jansson-trofé - en ungdomscup som spelas nu i juni när Bengtsfors IF firar 100 år. Hur känns det?

– Fantastiskt grymt. Det känns stort och ärofyllt. Arrangörerna verkar också vilja göra det här till ett större arrangemang med en cup som återkommer varje år. Jag hoppas kunna vara med på något sätt under cupen, även om jag inte skulle vara på plats.

Har du acklimatiserat dig med käket och kulturen i USA?

– Det har varit en stor omställning måste jag säga. En så här lång flytt utanför Sveriges gränser har jag aldrig gjort tidigare. Det var lite tjatigt i början, när jag bodde en månad på hotell och käkade ute på restaurang hela tiden. Sedan har det varit enormt mycket pappersarbete att ordna med ett amerikanskt personnummer. Men nu har det börjat lugna sig lite med den biten.

Hur är maten?

– Den är väldigt god ute på restaurangerna och det finns ett enormt utbud på livsmedel i butikerna. På det stora hela är den bra.

Är klimatet annorlunda?

– Den senaste veckan har varit väldigt varm, 30–32 grader och luftfuktigheten är väldigt hög. Det gör luften tyngre och att det blir en tuffare värme än i Sverige.

Har några kompisar från Bengtsfors varit över och hälsat på?

– Farsan var över för några veckor sedan. Mamma och syskon har också varit här. Och ett gäng med Billingsforsanknytning var här för en liten tid sedan, som Marcus Augustsson, Maria Stavvik, Cecilia Karlsson och Daniel Hansson. Vi körde en lite tidigare midsommarfest. Jag kunde göra det eftersom det var dagen efter match och jag var ledig.

Vad betyder det att kompisar kommer över?

– Det betyder väldigt mycket såklart. Sedan är det skönt att få prata lite svenska emellanåt också.

Artikeltaggar

AIKBengtsforsBengtsfors IFFotbollOrlandoOrlando CityRobin Jansson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.