• idag
  6 aug
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  28°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  26°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Det är ingen mänsklig rättighet att köra bil

Insändare
PUBLICERAD:
Det är ingen mänsklig rättighet att köra bil, anser författaren av inlägget.
Foto: Lisa Olaison

Svar till inlägget ”behovskörning är inte nöjeskörning” i Dalslänningen den 21 maj.

Det är dags att lyfta blicken från det egna jaget till att se helheten kring klimathotet i världen. Här i västvärlden klagar vi på höjda bensinpriser medan man i övriga världen kämpar mot översvämningar, tyfoner, torka och extremväder. Och där har de inte ens råd att köra bil och än mindre att äga en bil. När man läser om bensinupproret 2.0 får man lätt uppfattningen att de här människorna tror att det är mänsklig rättighet att köra bil. Det är det inte. Endast en miljard människor i världen har råd att äga en bil. Faktum är att vi aldrig har lagt en så liten andel av vår lön på bensin som idag.

Visst är behovskörning inte samma som nöjeskörning. Men jag tror att många känner igen sig i bekvämligheten som en bil medför. Det är enklare att ta bilen än att, även om det finns kollektivtrafik, ta bussen. Bensinskatten tvingar oss att tänka igenom och planera vår körning, att samåka mer, i större utsträckning använda kollektivtrafiken som finns och välja andra miljövänligare bränslen om det går. Vi måste inse att det krävs en sådan omställning nu. Klimatet kan inte vänta.

Hela världens ungdomar protesterar för att det görs för lite för deras framtid. Den värld vi känner till idag håller på att utplånas. Våra barn kommer inte att få uppleva snö på vintern. De kommer att få uppleva en betydligt minskad biologisk mångfald, en grå och trist värld med extremväder och klimatflyktingar som vardag. Är det så här ni vill att det ska bli? Jag som småbarnsförälder är orolig för mina barns framtid. Det är allvar nu. Det krävs extrema åtgärder för att kunna stoppa klimatkrisen, och i den takten det går nu är det långt ifrån att vi skulle lyckas. Jag vill känna att jag har gjort allt jag har kunnat för mina barns framtid. Hur skulle jag kunna leva med mig själv annars? Jag skulle inte kunna se mig själv i spegeln.

Orolig småbarnsförälder