Är det egoistiskt att bo på landet?

Insändare
PUBLICERAD:
Är det egoistiskt att välja ett liv på landet bara för att man måste köra bil, undrar insändarskribenten.
Foto: Jenny Allvin

Kommentar till insändaren Orolig småbarnsförälder i Dalslänningen den 24 maj: Vem är du som tar dig friheten att hacka på andra människor som behöver ett fordon för att överleva. Jag och min hustru är i 70-årsåldern och har valt ett liv på landet. Vi har 13 kilometer till Bengtsfors. Kollektivtrafiken i all ära, men att gå en kilometer till busshållplatsen och tillbaka med matkassar kanske du klarar, som förmodligen är yngre. Att bussen går en gång om dagen på tidig morgon och hem sent på eftermiddagen, förhöjer inte charmen med ett liv på landet. Att komma till sjukvården med kollektivtrafiken är uteslutet. Du är välkommen att bo hos oss under vinterhalvåret på oplogade. Vägar dina barn får gå en kilometer till skolbussen. Det är tufft för en tio-åring på vintern. Det är klart att man kan flytta till stan, men att sälja en gammal fastighet på landet kan ta väldigt lång tid och att få en lägenhet är det lång kö på. Som pensionär får man leva på 9 000 kronor i månaden. Vad får man över efter hyra?

Nej du småbarnsförälder se dig i spegeln och inse hur bra du har det.

Du pratar om andra länder. Bra flytta dit då. Du får troligen inte samma standard som hemma, med alla bidrag som du antagligen har. Det är vi pensionärer som skapat Sverige och då vill vi unna oss lyxen att ha bil. Vi har inte flugit på semester på 35 år. Är jag en egoist, eller är du det, eller är du bara bortskämd.

Vakna upp till verkligheten.

Lennart i Herrenäs