• idag
  7 juni
  14°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  8 juni
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  9 juni
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  10 juni
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  11 juni
  21°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Lika rösträtt 100 år i dag - Ta inget för givet

Insändare
PUBLICERAD:
En bild från 1921, det år då kvinnors rösträtt som lagstadgades 1919 först tillämpades.
Idag den 24 maj är det exakt 100 år sedan det i Sverige fattades beslut i riksdagen om att införa allmän och lika rösträtt. Det är lätt att glömma bort att detta med demokrati inte är självklart. Inte något som vi kan ta för givet.

Kampen för jämställdhet världen över är oerhört viktig. Här kan EU spela en viktig roll. Nyligen röstade EU-parlamentet om att det måste införas ett krav på att det ska finnas minst 40 procent kvinnor i bolagsstyrelserna. Men det är vi som bestämmer vilket EU vi vill ha. För samtidigt växer sig partier och politiker starkare som har en direkt bakåtsträvande och unken kvinno- och människosyn starkare. Det är oerhört viktigt att rösta i EU-valet. Den rättighet vi har att få rösta är ingen självklarhet.

Många tycker att EU är så långt borta, men EU är närmare än du tror. För oss socialdemokrater är det viktigt att det finns regelverk som ökar skyddet för oss som konsumenter när vi handlar mat i närbutiken genom EU:s regler för livsmedelskontroll t ex dina frukostflingor, eller kläderna du tar på dig. Förpackningsdirektivet i EU påverkar också hur du bär hem dina varor. Det är viktigt att det finns regler mot diskriminering, miljöregler och livsmedelstillsyn. Det betyder att alla medlemsländer följer samma regler. EU:s medlemsländer har även beslutat om mål för sysselsättningen, klimatpolitiken och kampen mot fattigdom.

Ungefär hälften av kommuner och regioners verksamhet påverkas av EU-lagstiftning, direkt eller indirekt. Det kan exempelvis handla om reglerande miljöbestämmelser vid byggandet av en ny förskola, hur lokaltrafiken ska upphandlas eller gemensamma riktlinjer för sysselsättning och utbildning.

EU bildades för att föra människor närmare varandra. Handel och utbyte mellan länder har gjort att Europa utvecklats snabbt ekono¬miskt och att människor kan leva i fred och fri¬het. Den europeiska unionen ger oss i Sverige både ökad säkerhet och växande välstånd.

Vi socialdemokrater kommer fortsätta att driva den politik som vi vet är den mest effektiva för att stå emot hat och splittring – en politik som gör att människor är trygga och får sin rättmätiga del av det välstånd som växer fram. EU ska vara relevant i medborgarnas vardag, ha en stram budget och ta sig an de stora framtidsfrågor¬na som inget land kan lösa på egen hand.

Vi socialdemokrater går till val för ett Europa som försvarar demokratin, ett Europa som skapar fler och trygga jobb, ett Europa som går före i kampen mot klimathotet och ett Europa som är en stark global aktör i en orolig tid. Vi vet att högerextremismen kan bekämpas. Tryggheten och jobben kan säkras. Demokra¬tin kan försvaras. Klimathotet kan stoppas. Det starka motstånd och den breda samhälls¬förändring som krävs ska socialdemokratin leda.

Vi vill bygga ett starkare samhälle i Sverige och i Europa - som sätter vanligt folk främst.

Lägg därför din röst på Socialdemokraterna i Europaparlamentsva¬let den 26 maj!

Ulla Börjesson (S) oppositionsråd i Färgelanda

Per Eriksson (S) oppositionsråd i Bengtsfors

Per-Erik (Pelle) Norlin (S) oppositionsråd i Dals-Ed

Paula Holmqvist (S) Riksdagsledamot och Distriktsordförande, Fyrbodal