Tankar inför helgen: Att växa i tro

Familj
PUBLICERAD:
Elisabeth E. Radovic´ komminister i Ärtemarks pastorat.
Foto: Thomas Wallin
Johannes 15:10 – 17

Söndagens text är en del av Jesu avskedstal. Han försöker förbereda lärjungarna på att de skall klara sig, inte utan honom, han är ju med dem genom Anden även efter himmelsfärden, men han skall inte vara närvarande på samma sätt som när de gick omkring tillsammans.

I förlängningen är det också en hälsning till oss. På ett ställe säger han till och med att det handlar om oss som genom apostlarna kommit till tro på honom.

I vår text kallar han oss sina vänner. Inte bara tjänare säger han, utan vänner. Men så kommer hans bud, ja till och med befallning: Vi skall älska varandra och hur kan man befalla det? Kärlek kan man ju inte begära, och sina känslor styr man inte över.

Vi förknippar kärlek med den varma känslan för någon vi tycker mycket om. I det här sammanhanget talar nog Jesus inte så mycket om känslan, utan mer om handlingen. Och hur vi handlar mot en annan människa kan vi ju bestämma över. Känslan kan vi inte tvinga fram, men vi kan möta våra medmänniskor på ett kärleksfullt sätt. Det är ett val vi gör. Och säger vi att vi älskar Jesus skall det märkas i hur vi är mot vår nästa. Det får inte bara vara fina ord.

Detta har han sagt för att vår glädje skall bli fullkomlig, säger han. Gör vi gott mot andra blir vi glada av det. Vi kanske bara tänker på den eventuella ansträngningen, men det finns en glädje i det också. Och det knyter oss närmare Jesus och det blir man också glad av.

Elisabeth E. Radovic´ komminister i Ärtemarks pastorat

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.