Hoppa till huvudinnehållet

Här ska huset byggas – blir fyra våningar högt

Publicerad:
Gruppledarna för de partier som styr kommunen är nöjda med förvärvet. Från vänster syns: Per Jonsson (C), Anna-Greta Strömberg (KD), Stig Bertilsson (M) och Britt-Inger Sandström (SD) framför fastigheten Björkdungen 5.
Gruppledarna för de partier som styr kommunen är nöjda med förvärvet. Från vänster syns: Per Jonsson (C), Anna-Greta Strömberg (KD), Stig Bertilsson (M) och Britt-Inger Sandström (SD) framför fastigheten Björkdungen 5. Foto: Conny Hultgren

Bengtsfors kommun köper fastigheten Björkdungen 5 av Lars Moodh och Sven Johansson Bygg AB. Man gör det för att slippa ifrån de problem som är förenade med att bygga det planerade höghuset på Nygårdsparkeringen. I stället ska det kommunala bostadsbolaget Bengtsfors AB nu bygga ett fyravåningshus på Björkdungen.

Från början var tanken från Bengtsforshus sida att det skulle bli ett sjuvåningshus. Men planerna väckte starka känslor från allmänhetens sida och politikerna bantade ned förslaget till fem våningar. Nu minskar man med en våning till.

Bengtsforshus: "Äntligen kan vi bygga på Björkdungen"

– Det kommer att bli ett fyravåningshus på Björkdungen. Valet av plats är väldigt fördelaktigt ur många synvinklar. Det blir centrumnära och vi slipper problematiken med parkeringarna vid Nygård. Den här lösningen innebär ett snabbare färdigställande än om vi skulle invänta nybyggnadsmöjlighet på parkeringen vid Nygård, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

Bertilsson: “Vi är nöjda“

Han ser mycket positivt på den lösning som nu har nåtts.

- Vi är mycket belåtna. På det här sättet löser vi situationen för Folktandvården och Närhälsan (som länge har varit mycket trångbodda) samtidigt som vi skapar 10-12 nya lägenheter. Det blir även kostnadseffektivare och medger ett snabbare bygge,

Folktandvården kommer att inrymmas på det första våningsplanet i det nya huset medan Närhälsan övertar de lokaler som i dag Folktandvården förfogar över i Nygårdsfastigheten.

Så mycket kostar det

Köpet av Björkdungen 5 går sammantaget loss på drygt 1,7 miljoner kronor. Detta innefattar iordningsställande av fastigheten för byggnation, rivning, sanering, markplanering samt framtagande av detaljplan, juridiska och administrativa kostnader och ersättning för de tidigare markägarnas utgifter för förvärv och det vite som tidigare utgått till kommunen.

Därutöver lägger kommunen 750 000 kronor på köp av ritningar och ersättning för projekteringar som tidigare lagts ned i samband med planering och projektering. Som ny ägare kommer även kommunen att kunna tillgodogöra sig nyttan av det arbete som redan lagt ned på konstruktion, ritningar, arkitekt-, el- och vvs-projektering.

Nej till bygge på Nygård

– Marken kostade oss 300 000 kronor och det är en låg kostnad. Säljaren har redovisat kostnader för Björkdungen som högst väsentligt överstiger summan av det totalbelopp som kommunen lägger. Men vi köper de delar som vi har användning för i det fortsatta arbetet och det är totalt sett en mycket bra affär för kommunen, säger Stig Bertilsson.

Vissa partier i den nuvarande borgerliga majoriteten var under sin tid i opposition tveksamma, i andra fall motståndare, till lösningen med ett höghusbygge på Nygårdsparkeringen. Efter att man efter valet i höstas bildat majoritet kan man alltså nu i stället bestämma sig för att dessa planer inte blir verklighet.

– Vi har under hela denna process varit skeptiska till att bygga på parkeringen, men har med tanke på Folktandvårdens och Närhälsans behov inte förrän nu kunnat avskriva de planerna, säger Stig Bertilsson.

När ska spaden sättas i marken och när står det nya huset klart?

– Det är ännu för tidigt att säga. Men det kommer att ske i närtid, säger Stig Bertilsson.

Hur mycket kommer det nya huset kosta att bygga?

– Hagalund kostade 25 miljoner kronor. Det här kommer att kosta betydligt mer eftersom det ska anpassas till Folktandvårdens behov, säger Per Jonsson, gruppledare för Centerpartiet och även styrelsemedlem i Bengtsforshus AB.

Artikeltaggar

Anna-Greta StrömbergBengtsforsBengtsforshus ABBritt-Inger SandströmFolktandvårdenNyheterPer JonssonPolitikStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.