Tankar inför helgen:

Familj
PUBLICERAD:
Inga-Lena Dahl Larsson, diakon
”Vägen till livet” är temat i våra gudstjänster på söndag. Jag tar mig friheten att reflektera utifrån några verser från tredje årgångens evangelietext istället för från andra årgångens som är den som gäller i år

”Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra. Så som jag har älskat er skall också ni älska varandra. Alla ska förstå att ni är mina lärjungar om ni visar varandra kärlek.” (Joh 13:34-35)

Vi rör oss fortfarande i påsktiden. Orden ovan är bland de sista som Jesus säger till sina lärjungar innan han blir förrådd. Det är som att Jesus där och då- i dessa få ord- sammanfattar vad hela hans gärning gått ut på. Att inget är viktigare än detta att vi visar varandra kärlek.

Att älska någon kan vara smärtsamt. Obesvarad kärlek gör ont. Det visste Jesus och det vet alla som har den erfarenheten. Ändå uppmanar Jesus oss att älska varandra. Därför att – tänker jag – Kärlek är och förblir ett Tillvarons grundackord. Någon har sagt ”Vårt enda hem är kärleken”.

Det som Jesus uppmanade sina lärjungar till då för längesen var naturligtvis inte förbehållet dem. Jesus säger detta i allra högsta grad till oss idag. Budskapet är viktigare än någonsin! ”Så som jag har älskat er skall också ni älska varandra. Alla ska förstå att ni är mina lärjungar om ni visar varandra kärlek.” Vad det betyder och kan få betyda i ditt liv vet bara du.

Så några ord om den där kärleken som bara finns där. Fritt och för intet. Jag talar om Guds kärlek till dig och mig. Det är svårgreppbart att det är så det är. Jag menar, apropå besvarad eller obesvarad kärlek. Jag beter mig inte alltid som att jag älskar Gud. Och ändå…

En kan inte säga annat än att Guds kärlek är som är ett enda stort erbjudande. Eller för att tala med prästen Ingmar Johansons ord i psalm 827 i svenska kyrkans psalmbok:

Friheten sträcker ut sin hand

nej, kärleken tvingar ingen till sig

Du är nu fri att säga ja eller nej

till detta något som kallar på dig

Se hur gudsvinden bär hur den lyfter just här

Du är älskad precis som du är.

Kopplingen mellan ”vägen till livet” och detta med kärlek då? Är det inte helt enkelt två storheter som står i ett välsignat beroendeförhållande till varann?

Inga-Lena Dahl Larsson, diakon

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.