Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket höjs de lokala hyrorna

Publicerad:
Bengtsforshus höjer med 1,4 procent under 2019.
Bengtsforshus höjer med 1,4 procent under 2019. Foto: Conny Hultgren

Årets hyresförhandlingar är klara. Bengtsforshus höjer med 1,4 procent, Edshus med 0,6 procent och Valbohem med 0,3 procent.

Bengtsforshus höjer hyrorna med 1,4 procent under 2019 och med 1,2 för 2020. Höjningen görs med utgångspunkt för planerat underhåll och ökade taxor och avgifter. Höjningarna ligger under riksgenomsnittet.

– Vi fick ta hänsyn till att Bengtsforshus inte gjorde någon höjning 2018 och det är ett litet bolag med svag ekonomi. Därför är vi ganska nöjda med den uppgörelsen. Höjningen är tänkt att täcka underhållsbehovet så att hyresgästerna ska få tillbaka i form av underhåll av sina lägenheter, säger Sofia Saukko, förhandlare för Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborgSkaraborg.

Löpande tvåårsavtal

Hon berättar också att Edshus har ett löpande tvåårsavtal med Hyresgästföreningen som innebär att bolaget höjer hyrorna med 0,6 procent för 2019 och att en ny förhandling ska hållas inför 2020.

Även Valbohem i Färgelanda har ett löpande tvåårsavtal med Hyresgästföreningen. Bolaget höjer hyrorna med 0,3 procent för 2019. En ny förhandling ska hållas även där inför 2020.

Enligt Hyresgästföreningens medlemstidning Hem och Hyra hamnar den genomsnittliga höjningen i landet på 2 procent eller 108 kronor. Det är betydligt mer än tidigare år.

Artikeltaggar

Bengtsforshus ABDalslandEdshus ABEkonomiHyresgästföreningenHyrorValbohem

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.