Hoppa till huvudinnehållet

Fängelse och utvisning efter stöldvåg för miljoner

Publicerad:
Den dömde mannen ska ha gjort verktygsstölder för stora belopp under februari.
Den dömde mannen ska ha gjort verktygsstölder för stora belopp under februari. Foto: Anders Wiklund/TT

En 36-årig man döms till fängelse i ett år och tre månader samt utvisning ur landet efter att ha utfört en grov verkstadsstöld och tre fall av häleri. När de gäller de två stölder som han åtalades för i Dalsland döms han för häleri i ena fallet och frias helt från det andra.

En av stölderna ägde rum på Industrigatan i Bengtsfors och en annan på Vinkelvägen i Ed. Övriga stölder ägde rum i Arvika, Lidköping och Trollhättan. Samtliga stölder skedde i februari i år.

Det totala värdet på stöldgodset uppgår till cirka 3,4 miljoner kronor.

I samtliga fall handlar det om verktygsstölder och stölder av kopparmetaller och det är i samtliga fall verkstadsföretag som drabbats.

Men det är alltså bara en av stölderna som tingsrätten har kunnat konstatera att mannen har utfört. Det är den som rör ett företag i Trollhättan. Där ska varor för cirka 1,5 miljoner kronor ha stulits. Den tilltalade döms även att betala skadestånd på 100 000 kronor jämte ränta till Trollhätteföretaget och till dess försäkringsbolag på 666 733 kronor jämte ränta.

Har inte kunnat bevisa

När det gäller stölderna i Dalsland handlar det dels om ett företag i Ed där verktyg och maskiner för cirka 270 000 kronor försvunnit och ett företag i Bengtsfors där verktyg och maskiner för cirka 350 000 kronor tagits. I inget av fallen anser tingsrätten att det finns bevis som gör det ”ställt bortom rimligt tvivel” att den tilltalade har utfört stölderna.

När det gäller stölden i Ed döms dock mannen för häleri eftersom man kan konstatera att han på något sätt tagit emot och innehaft stöldgodset under en tid. När det gäller stölden i Bengtsfors anser tingsrätten inte att det finns tillräckliga bevis för att den tilltalade har utfört brottet.

De skadeståndskrav som ställts från de båda dalsländska företagarna ogillas därmed också av tingsrätten.

Mannen greps i Tösse den 26 februari efter en nattlig bilfärd då en polispatrull tyckte att han betedde sig underligt. Efter att polisen hittat stora mängder koppartråd och diverse verktyg i bilen greps mannen och han har sedan dess varit frihetsberövad. Enligt polisen har det varit flera personer inblandade i stölderna.

Den nu dömde mannen har hela tiden förnekat brott.

Artikeltaggar

ArvikaBengtsforsBrott & blåljusDalslandEdIndustrigatanLidköpingNyheterTösseTrollhättanUtvisningVerktyg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.