• idag
  24 jan
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -2°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -2°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Första maj - trygghet, sammanhållning och demokrati

Insändare
PUBLICERAD:
Paula Holmqvist med den röda fanan vid ett tidigare första maj-firande. I bakgrunden partivännerna Per-Erik Norlin och Börje Karlsson.
Foto: Tommy Löfgren
1 maj i år är en kraftsamling för minskade klyftor, jämställdhet och för demokratin.

Vi socialdemokrater vill fortsätta att stärka välfärdssamhället. Vi vill fortsätta att bygga ett samhälle där alla kan känna sig trygga och där alla kommer till sin rätt. Vi vill fortsätta att bekämpa klyftorna, ojämställdheten och segregationen.

Tillsammans är vi starka och tillsammans kan vi göra morgondagen bättre.

Vi vill nyanställa tusentals inom sjukvården och omsorgen, för att korta köerna och för att skapa tillit till vår samhällsgemenskap. Vi vill satsa ytterligare på lärare och skolan, rekrytera tusentals nya poliser och socialarbetare. För det finns inte några snabba lösningar på våra samhällsutmaningar. Det finns inga quick-fix. Det är bara genom att satsa långsiktigt och genom att bekämpa klyftorna i samhället som vi kan bryta brottslighet och utanförskap. Vi vill skapa trygghet för medborgarna.

Samtidigt står våra samhällssystem inför utmaningar som också kräver en ny politik på ett antal områden.

Vi vill ha ett starkt samhälle som inte dumpar klimathotet på kommande generationer, utan gör så att vanligt folk kan bygga de där solpanelerna, och få tillgång till de hållbara boendena, transporterna och produkterna, så att klimatomställningen inte blir en börda - utan en möjlighet.

Vi vill se ett starkt samhälle, där alla som kan jobba också ska jobba. Där sjukvård och äldreomsorg inte ska baseras på marknadsvärde eller marginalvinster - utan medmänsklighet.

Vi behöver dig. Demokratin behöver dig.

Det är vi, som kan avgöra att skolor inte startas för att slussa skattepengar

- eller sprida religiösa dogmer, utan för att väcka varje barns glädje att lära sig läsa och över en så vacker sak som att förstå multiplikation och varför det är viktigt att kunna räkna.

Det är vi, som kan avgöra att landsbygdens gemenskaper inte överges, att affärer ska räddas, att byskolor ska rustas upp, att järnvägar ska dras och underhållas, att polisstationer ska bemannas - det går att påverka, genom demokratin!

Det är också nu som spurten inför EU-valet börjar på riktigt. Du får inte missledas att tro att det inte är viktigt. Bakåtsträvande, högerextrema och populistiska krafter är på stark frammarsch. De som vill inskränka kvinnors rättigheter och skicka oss tillbaka till en tid när kvinnan skulle stå vid spisen. Där arbetarna inte har några rättigheter och där hbtqi-personer förföljs och avhumaniseras. Där demokratin, yttrandefriheten och tanken om alla människors lika värde nedmonteras. Där det inte anses viktigt längre. Krafter som vi trodde tillhörde historien. De är på frammarsch i Europa och i Sverige. Tillsammans kan vi stoppa dem. Vi måste stoppa dem. För att skydda demokratin, så som vi känner den och för att skydda jobben och tillväxten i Europa. Min uppmaning till er - gå och rösta till Europaparlamentsvalet om några veckor. Uppmanar er grannar, arbetskamrater och vänner att rösta. För demokrati - mot högerpopulism.

Och låt denna dag, den 1 maj bli en dag där vi tillsammans står upp för demokratin och alla människors lika värde.

Paula Holmqvist, ordförande (S) partidistriktet Fyrbodal och riksdagsledamot (S)

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.