Påsk-krisande hembygdsförening fyller 100 år

Publicerad:
Ing-Marie Bryntesson och Therese Karlsson från Bengtsforstraktens hembygdsförening säljer påskris utanför Ica. Foto: Conny Hultgren

Bengtsforstraktens hembygdsförening fyller 100 år. Det kommer att firas. Men kanske inte så mycket som styrelsen skulle önska. Orsaken är föreningens dåliga ekonomi. Föreningen syns vissa dagar stå och sälja påskris ute i samhället för att få in extrapengar.

– Vi får faktiskt in några tusenlappar genom det här. Många bäckar små, säger ordföranden Therese Karlsson.

Hur illa är den ekonomiska situationen?

– Egentligen inte värre än vad den har varit tidigare, men vi måste hela tiden jaga pengar. Fjolårets målning av vandrarhemmet blev dyrare än beräknat och sedan har vi löpande kostnader för sådant som underhåll och ström. Vi behöver också ha en person anställd på heltid som sköter vandrarhemmet och håller koll på husen.

“Måste vända på alla stenar”

– Men vi måste få in pengar och vi vänder på alla stenar. Vi har varken något regionalt eller kommunalt bidrag, men vårdar ändå ett viktigt kulturarv med 27 byggnader som ska försörjas. Det är jobbigt för en ideell förening, säger Therese Karlsson.

Hembygdsföreningen har inför 100-årsfirandet ansökt om ett bidrag på 200 000 kronor från Bengtsfors kommun. Man har även ansökt om 25 000 kronor hos Dalslands Sparbank.

Några nya medlemmar

Bengtsforstraktens hembygdsförening har cirka 270 medlemmar.

Vi vet att anläggningen betyder mycket för Bengtsforsborna och därför är vi glada om fler vill engagera sig. /Therese Karlsson

– Men vi har faktiskt fått några nya medlemmar nu på sistone och vi välkomnar varje ny medlem. Vi vet att anläggningen betyder mycket för Bengtsforsborna och därför är vi glada om fler vill engagera sig.

Upprustning av husen

Flera av husen på Majberget är i stort behov underhåll, men under fjolåret gjordes en del insatser.

Storstugan på Majberget kommer att målas om under året.
Storstugan på Majberget kommer att målas om under året. Foto: Conny Hultgren

– Vandrarhemmet målades och sedan har vi tjärat några härbren och Presshuset. Vi har även fått ett ekonomiskt stöd från länsstyrelsen för att i år kunna måla om Storstugan. Så det där rullar på. Det är driften av anläggningen som är problemet. Jag har flera gånger tvingats kontakta Bengtsfors Energi för att be om uppskov med elräkningen.

Hur firas 100-årsjubileet?

– Vi hittar på något under Bengtsfors dag på kulturveckan den 3 augusti. Men firandet får ske med begränsade medel.

Så blir årets program

Några traditionella evenemang är också inplanerade. Den 30 april blir det valborgsfirande med Nils Andrée som vårtalare, den 26 juni väntar en Sven-Ingvars-kväll med John Johansson, den 13 juli är det dags för årets hantverksdag och den 17 juli blir det allsångskväll med Lena och Klas-Göran. Någon gång i höst planeras en spökkväll och den 10 december firas Nobeldagen.

– Utöver det har vi guidade visningar, Västarvet förlägger projekt hos oss och Nääs slott kommer att bedriva kursverksamhet. Vandrarhemmet håller också i gång precis som våra symamseller och träkarlar, säger Therese Karlsson.

De leder hembygdsföreningen

Nyligen höll föreningen årsmöte. Tre nya ledamöter valdes in i styrelsen: Maria Henriksson, Ingvar Axelsson och Solveig Andersson (tidigare kommunchef i Bengtsfors). Kvarvarande ledamöter sedan tidigare är Nils Welinder, Bernt Jansson, Kjell-Åke Andersson, Sture Schöning, Åke Eklöf, Eleanor Ytterby och Therese Karlsson. Karlsson omvaldes som ordförande.

Husen får politiska faddrar?

Den tidigare kommunchefen Stig Johansson höll ett föredrag.

– Han hade en bra idé om att varje politiskt parti borde bli fadder åt varsitt hus på Majberget, sköta om det ekonomiskt och så där. Vi får se om vi kan förverkliga den, säger Therese Karlsson.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsforstraktens hembygdsföreningGammelgårdenNyheterTherese Karlsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare