Hoppa till huvudinnehållet

Jan Lindeberg 90 år

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Jan Lindeberg, Skårdalen, är en erfaren jägare och jaktledare. Den 9 april fyller han 90 år.
Jan Lindeberg, Skårdalen, är en erfaren jägare och jaktledare. Den 9 april fyller han 90 år. Foto: Tommy Löfgren

Tisdag den 9 april fyller Jan Lindeberg, Dals Långed, 90 år. Det är en motor- och skogsintresserad man som jubilerar.

Jan Lindeberg föddes i Brastad år 1929 och blev redan i unga år intresserad av skogen. Det föll sig därför naturligt att han sökte sig till skogen för att jobba. Efter det att han gjort skogspraktik vid Skogsvårdsstyrelsen i Älvsborgs län, Iggesunds Bruk i Hälsingland och Engaholms Fideikommis i Småland kom han in på Statens skogsskola i Färna. Där tog han examen 1955.

Sedan följde en tjänst som skogskonsulent vid Skogsvårdsstyrelsen, det som numera heter Skogsstyrelsen, med början i Ulricehamns distrikt och sedan vidare till Eds och Melleruds distrikt.

Har jobbat i USA

Men Jan Lindeberg har även jobbat utomlands, år 1961 var han i delstaten Washington i USA för att arbeta inom amerikanskt skogsbruk under tre månader.

– Det var en väsentlig skillnad. Inte minst på dimensionen av virket och hur man avverkade. Även transporterna var annorlunda på så sätt att man vinschade in virket. Man tog 40 fots längder och vägde sedan virket direkt på lastbilen och justerade lasten där. Ofta låg sågverk och massavedsfabriker på samma ställe, berättar Jan Lindeberg.

Tillbaka till Sverige genomgick han år 1962 en pedagogisk utbildning och efter den blev han yrkeslärare vid Dalslands Skogsbruksskola i Ed. Där jobbade han kvar fram till pensionen i mitten av 1990-talet.

– Jag var med från skolans begynnelse och nästan ända fram till dess att den lade ner i slutet av 1990-talet, berättar han.

Ägde en flygmaskin

Vid sidan av skogsintresset har Jan Lindeberg även alltid haft ett stort motorintresse.

– På 1950-talet ägde jag en flygmaskin, en tvåsitsig Piper cub, tillsammans med min bror Tage. Jag tog aldrig något flygcertifikat, men flög ofta tillsammans med Tage. Han var militär och placerad i Skövde och även helikopterpilot.

På 1960-talet körde han en del rallytävlingar. Han tävlade de flesta åren för Bengtsfors mc och vid några tillfällen mötte han racinglegendaren Erik Berger. Han gjorde även en start i Svenska Rallyt.

– Jag körde en folkvagn, men jag hade för dåliga grejer för att göra något bra resultat där. Men jag vann någon mindre tävling, minns jag.

Jakt och fiske har också alltid legat Jan Lindeberg varmt om hjärtat och följt honom genom åren.

– En resa jag minns är när vi var i Gambia på vildsvinsjakt. Det var i en tid när det inte fanns några vildsvin i Sverige. Det var spännande.

Fiskeresorna har tagit honom ut på många håll i världen, bland annat Lofoten utanför Norges nordvästra kust.

Under en mandatperiod var Jan Lindeberg även politiskt aktiv. Han satt i kommunfullmäktige för Moderaterna i Ed. Han var också ordförande i den lokala föreningen Edsmoderaterna under några år.

Vill besöka Australien

Jan Lindeberg har också rest mycket i sina dagar.

– Jag har varit i alla världsdelar utom Australien. Jag hoppas att jag hinner dit innan Stora barriärrevet är borta, säger han med äventyrslysten röst.

På 1980-talet blev Jan Lindeberg ensam ägare till skogsfastigheten Skårdalen i Tisselskogs socken. Det är ett 1700-talshus som han renoverat upp så pietetsfullt han kunnat.

– Och där bor jag kvar fortfarande och trivs alldeles utmärkt.

Födelsedagen kommer han att fira i omgångar under april månad med vänner och bekanta, barn och barnbarn.

– På själva födelsedagen åker jag bort, men i övrigt håller jag mig mestadels runt omkring här hemma, säger han.

Artikeltaggar

Dals LångedFamiljFödelsedagarJan Lindeberg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.