• idag
  29 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  11°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  2 nov
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Plåtpoliser räcker inte

Ledare
PUBLICERAD:
Plåtpoliser fångar nog fartsyndare, men inte brottslingar på väg och dem som struntar i vare sig polis eller sina medtrafikanter.
Foto: Jan Lorentsson
Med vårsolen kommer ofta farorna i trafiken.

Veckoslutets trafikolycka på väg 172 mellan Bäckefors och Högsäter som Dalslänningen skriver om, kunde lätt ha skördat dödsoffer men gjorde det lyckligtvis inte. De två män som färdades i den bil som slog runt klarade sig med blotta förskräckelsen. Värre är då att föraren enligt polisens uppgifter saknade körkort och därmed körde olagligt.

Det har under senare år satsats stora belopp på höjd trafiksäkerhet som gett visst resultat, men summeringarna av allehanda nollvisioner visar att det åter tycks gå mot fler dödade och skadade i trafiken. I botten finns naturligtvis en respektlöshet för rättsväsende och de trafikregler som finns. Det talas också om brister och fusk i körkortsutbildningar i nyhetsflödet liksom fler droger vilket kan vara en orsak.

Brottslingar generellt struntar förmodligen blankt i både nyuppsatta plåtpoliser och sina medmänniskor.

Hade fordonet på väg 172 exempelvis krockat med en mötande bli kunde det orsakat att helt oskyldiga människors dödats. Det kunde varit du eller jag.

Att det går vilt till på de dalsländska vägarna vet vi som trafikerat framförallt 172:an i nord sydlig riktning under många decennier.

Utsocknes, sommarbesökare, vilsna lastbilschaufförer med inte sällan utländska ekipage och ibland ovana förare innebar alltid risker, särskilt under sommarhalvåret.

Numer körs det hej vilt året om. Att det förekommer drogpåverkade förare såväl på landsvägar som inne i samhällena är ett skrämmande faktum. Polisen fångar trots begränsade resurser en del och i de rättsliga handlingarna är det numer mycket vanligt att bilister kört drogpåverkade, utan giltiga körkort eller trots indragna körkort och därtill i oregistrerade bilar.

Det måste bli ett slut på detta.

Att det satsas stora belopp på automatisk hastighetsövervakning hjälper inte mot oskicket. Det krävs riktiga poliser som griper in, och som gärna får tips av ortens folk för att ange dem som kör olagligt.

När nu regeringen planerar att ännu en gång höja bränsleskatterna, så är det inte ett orimligt krav att en del av de pengarna återförs till polisiär verksamhet för såväl trafiksäkerhetshöjande åtgärder som brottsbekämpning längs vägnätet.

Det vore trevligt om våra lokala riksdagsledamöter i Fyrbodal tar med sig det önskemålet.

Thomas Wallin