Hoppa till huvudinnehållet

Bildextra: Öppet hus på FTG lockade närmare tusen

Publicerad:
 • Linn Arvidsson, världsmästare i precisionskörning med motorsåg, visade hur en del av tävlingsmomenten i den branschanknutna sporten går till.
  Linn Arvidsson, världsmästare i precisionskörning med motorsåg, visade hur en del av tävlingsmomenten i den branschanknutna sporten går till. Foto: Mattias Modéen
 • En stor motorsågssamling med de första maskinerna som kom i mitten av 1900-talet och fram till idag.
  En stor motorsågssamling med de första maskinerna som kom i mitten av 1900-talet och fram till idag. Foto: Mattias Modéen
 • Demonstration av lyftkranar.
  Demonstration av lyftkranar. Foto: Mattias Modéen
 • Gamla maskiner. Här en Bamse, som Skogens Veteraner hade ordnat fram.
  Gamla maskiner. Här en Bamse, som Skogens Veteraner hade ordnat fram. Foto: Mattias Modéen
 • Björg Lindquist, Ed, Bertil Söderqvist, Bäckefors, Leif Söderqvist, Bäckefors och K-G Lindquist, Ed, var några av de besökare som njöt av öppet hus-dagen och det utbud som fanns.
  Björg Lindquist, Ed, Bertil Söderqvist, Bäckefors, Leif Söderqvist, Bäckefors och K-G Lindquist, Ed, var några av de besökare som njöt av öppet hus-dagen och det utbud som… Foto: Mattias Modéen
 • Kön till korven och hamburgarna ringlade lång.
  Kön till korven och hamburgarna ringlade lång. Foto: Mattias Modéen
 • Linn Arvidsson, världsmästare i World Logging Championship 2018 berättar om hur det går till att tävla i precisionskörning med motorsåg för intresserade besökare.
  Linn Arvidsson, världsmästare i World Logging Championship 2018 berättar om hur det går till att tävla i precisionskörning med motorsåg för intresserade besökare. Foto: Mattias Modéen
 • Linn Arvidsson förklarar ett av momenten i precisionskörning.
  Linn Arvidsson förklarar ett av momenten i precisionskörning. Foto: Mattias Modéen
 • Många var intresserad av motorsågens historia med de första maskinerna som kom i mitten av 1900-talet och fram till idag.
  Många var intresserad av motorsågens historia med de första maskinerna som kom i mitten av 1900-talet och fram till idag. Foto: Mattias Modéen
 • Jonas Juhlin, reservdelssäljare på FTG i Bäckefors, mötte många besökare under dagen.
  Jonas Juhlin, reservdelssäljare på FTG i Bäckefors, mötte många besökare under dagen. Foto: Mattias Modéen

Det var folkinvasion när FTG i Bäckefors ordnade med öppet hus på lördagen. Närmare tusen personer kom för att se hur det går till på företagets tillverkningsavdelning, provköra huggarvagnar eller ta del av världsmästaren Linn Arvidssons uppvisning i precisionssågning. Även utställare lockade och pockade på uppmärksamheten.

– Det är ju Dalsland och det handlar om skog.

Så löd det korta och helt sanningsenliga svaret från reservdelssäljaren Jonas Juhlin, på varför så många besökare kom till öppet hus-dagen.

Sedan fortsatte han.

– Det är länge sedan vi hade någonting sådant här. Vi vill passa på att visa vad vi gör och när vi dessutom har vädret på vår sida och ett stort utbud i övrigt här kopplat till skogsnäringen så lockar det.

Uppvisning av världsmästare

Linn Arvidsson, som är världsmästare i World logging championship (ungefär precisionskörning med motorsåg) bjöd på uppvisning genom att visa några av tävlingsmomenten i den branschanknutna disciplinen. Hon delade även med sig av sina kunskaper och berättade lite mer ingående om den.

– Det är flera olika delar. Fällning, kedjebyte och olika sorters kapning. De som klarar de tre momenten bäst går till final. I finalen tävlar man i momentet kvistning, berättade hon.

Ett 100-tal meter därifrån pockade en utställning av motorsågar, från de första modellerna fram till idag, på uppmärksamhet.

Motorsågsutställning

Sören Jonsson, som åkte hela vägen från Lidköping, fastnade med ögonen på en BeBo, som tillverkades mellan åren 1948 och 1955.

– Det var en av de första motorsågarna som kom. Den lät väldigt högt, men var stark och överdimensionerad, minns han.

Det var hans pappa Jakob Jonsson som använde den när Sören var liten.

– Han sågade en del själv och hade ett eget sågverk. Det var fantastiskt när motorsågen kom, det gick mycket fortare att fälla träden i skogen.

K-G Lindqvist kom till öppet hus-dagen med hustru Björg Lindqvist från Dals-Ed.

– Jag jobbade här tidigare, men gick i pension 2012. Det är roligt att få möjligheten att komma hit igen och se hur de jobbar nuförtiden.

Artikeltaggar

BäckeforsDalslandNäringslivSkogsbrukSkogsnäring

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.