Hoppa till huvudinnehållet

Hästnäring för levande landsbygd

Publicerad:
Baldersnäs ponnycup i fälttävlan.
Minska regelkrånglet för hästnäringen till gagn för landsbygden, manar skribenterna. Arkivbild.
Baldersnäs ponnycup i fälttävlan. Minska regelkrånglet för hästnäringen till gagn för landsbygden, manar skribenterna. Arkivbild. Foto: Jan Lorentsson

Denna veckan pågår mässan Eurohorse i Göteborg där hästintresserade från hela Sverige deltar.

I Sverige finns tiotusentals företagare inom hästnäringen som bidrar till en levande landsbygd och skapar fler jobb. Centerpartiet vill göra det enklare för dem genom att minska regelkrånglet, göra det billigare att anställa och slopa bygglovskravet för byggnader kopplade till hästverksamhet.

Den svenska hästnäringen skapar enligt Hästnäringens Nationella Stiftelse 31,3 miljarder kronor i direkt omsättning och om man inkluderar omsättning från branscher som är beroende av hästen uppnås hela 72 miljarder – vilket är lika mycket som hela ICA Sverige. I sysselsättning kan det översättas till 38 000 helårstjänster som arbetar med allt från trav och avel till ridskolor och hästturism men även foder, utrustning, byggnader, hovslagare och veterinärer.

I början på året blev det klart att ridsport kommer kunna räknas som friskvård. Det är en fråga vi i Centerpartiet har drivit och det är en väldigt bra början. Hästföretagande och ridturism är en viktig del av det svenska näringslivet, men vi behöver göra mer för att underlätta för dessa näringar. Det måste bli enklare att starta och driva företag – speciellt på landsbygden. Centerpartiet vill därför minska regelkrånglet för företagare samt göra det billigare att anställa unga som vill arbeta med hästar.

Idag behöver man inte bygglov när man uppför byggnader som är kopplade till lantbruksverksamhet. Det är bra. Men Centerpartiet tycker att ännu fler företagslokaler på landsbygden bör undantas från kravet på bygglov, bland annat hästnäringens. Många expanderar sin verksamhet och behöver bygga stall och ridhus – vi vill underlätta för det och uppmuntra företagandet.

Hästar behövs för en levande landsbygd. Genom fler insatser för att minska regelkrångel, göra det billigare att anställa och enklare att bygga stall och ridhus kan hästnäringen växa och skapa många fler jobb.

Kristina Yngwe (C)

Riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson

Morgan E Andersson (C)

Kommunalråd, Melleruds kommun

Artikeltaggar

CenterpartietGöteborgHästInsändareSverige

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.