Nu kan vi summera 150 dagar med nytt styre i Färgelanda

Insändare
PUBLICERAD:
Moderaternas Linda Jansson, Centerpartiets Tobias Bernhardsson och Liberalernas Kenneth Carlsson bildade för 150 dagar sedan ett nytt styre i Färgelanda kommun.
Foto: Helena Lindgren
I lördags var det 150 dagar sedan Centerpartiet, Moderaterna och Liberalerna tillsammans tog över styret för Färgelanda kommun.

Vän av ordning kan då undra, vad har hänt sedan dess? Har det hänt något alls? För att ge en bild av vårt arbete i kommunledningen kommer således här en sammanställning med ett urval av vad som hänt och vad som är på gång framåt.

Ett högt prioriterat uppdrag för oss är att få till en analys av nuläge och status för kommunens skolor, förskolor idrottshallar och skolgårdar. Analysen har levererats under mars månad och samtidigt har en parlamentarisk grupp tillsatts där alla partier har varsin plats. Målet med arbetet är att under tidig höst leverera en långsiktig plan för investeringar i och kring kommunens skolor och förskolor.

Månvägens förskola i Högsäter har invigts och tagits i bruk. En fantastisk satsning som innebär pedagogisk utveckling i en lekfull miljö, fler barnomsorgsplatser och dessutom lokalt lagad mat för barn och elever i både skolan och förskolan i Högsäter. En satsning som alla partier står bakom.

Nya nämnder har trätt i kraft sedan årsskiftet. En utbildningsnämnd och en socialnämnd. Vid sidan av dessa finns en Bygg- och Trafiknämnd samt Kommunstyrelsen som sedan årsskiftet tar ansvar för övergripande frågor samt delarna som rör samhällsutvecklingsarbetet.

Rekryteringsarbete pågick vid årets början vilket resulterade i att vi nu inväntar en ny Barn- & Utbildningschef, Anna Gunnersvik, samt en ny näringslivsstrateg, Jenny Christensen. Båda påbörjar sina anställningar under april månad.

Kommunens livsmedelscentrum – Björnhuset – har lagts ut för försäljning. Visningar av anläggningen genomförs nu löpande. Förhoppningen är att hitta en ny ägare som kan fortsätta ett nödvändigt arbete med att utveckla huset, som i grunden är en stor resurs i vår kommun.

Behovet av att få fart på byggnation av servicenära lägenheter är stort. Under vintern har planerings- och förberedelsearbete genomförts och Valbohem AB har nu uppdraget att påbörja byggnation. I ett första skede handlar det om servicenära lägenheter i Färgelanda centrum. Byggnation är livsviktigt för Färgelanda kommun, så att framtidstron kan bli starkare och bostadsmarknaden kan få sig en skjuts. Vi har plats för fler, barnfamiljer inte minst, och vårt läge är utmärkt sett till lokalt utbud liksom närheten till flera städer. Förhoppningen är att även fler aktörer ska våga sig på att bygga i vår kommun. Samhällsutvecklingen i stort behöver få större fokus i vår kommun, detta är ett arbete som vi har påbörjat. Det gäller att vi vågar satsa för att också ha chansen att utveckla våra orter så att fler kan och vill bo, leva och driva företag här. Vi har en stor potential att ta till vara!

Arbetet med att ta fram en hållbar mål och resursplan i för åren 2020-2022 har inletts. Liksom för offentlig sektor i stort finns här stora utmaningar för att få resurserna att räcka till och hålla ekonomin i balans. Ett ansträngt läge innebär dock även möjligheter att tänka ut nya sätt att arbeta som kan utveckla kommunens verksamheter.

Slutligen vill vi nämna personalpolitiken där vi nu fäster ett extra fokus. Utan personal som trivs och mår bra på sin arbetsplats står vi oss slätt i framtiden. Kommunstyrelsen har därför fått ett särskilt personalutskott där vi tillsammans med förvaltningen ska lägga kraft på att göra verklighet att kommunens värdegrund; ”Engagerad och företagsam – med ett gott bemötande!”.

Tobias Bernhardsson (C)

Linda Jansson (M)

Kenneth Carlsson (L)

Gruppledare i respektive partier

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.