Hoppa till huvudinnehållet

FTG vill expandera i Bäckefors

Publicerad:
Henrik Fält är kranbyggare och trivs bra på FTG Cranes. "Det är omväxlande, man får bygga lite av varje och det är nära till jobbet med bra arbetstider", säger han. . Foto: Helena Lindgren

FTG Cranes i Bäckefors är i stort behov av arbetskraft. Den 6 april anordnar företaget därför öppet hus för att dels visa verksamheten, dels locka till sig personal för att möjliggöra en utveckling av tillverkningen på orten.

FTG, Forest technology group, bildades 2005 och består av två bolag. Det ena är FTG Cranes som utvecklar, tillverkar och marknadsför skogsvagnar och kranar av varumärkena Mowi och Moheda i Bäckefors.

– Vi har en omsättning på drygt 100 miljoner per år. Varje år säljs cirka 600 skogsvagnar från Moheda och 200 av dem tillverkas i Bäckefors. Vi har idag den enda helt svensktillverkade skogsvagnen och är marknadsledande. Vi har en stark tradition av robusta produkter men hög kvalitet, säger vd:n Pontus Westrup.

Vd Pontus Westrup vill utöka verksamheten i Bäckefors.
Vd Pontus Westrup vill utöka verksamheten i Bäckefors. Foto: Helena Lindgren

Han tillträdde den 1 december förra året för att bland annat utveckla lönsamheten.

– Vi går plus men lönsamheten kunde ha varit bättre. Vi tror att vägen framåt är att växa.

Vill utöka

Pontus Westrup säger att företaget befinner sig i en utvecklingsfas.

– Det är högkonjunktur med höga massa- och timmerpriser. Dessutom finns det en efterfrågan på att använda skogen inom fler tillverkningsområden, så marknaden ser bra ut och vi skulle kunna sälja mer. I dag säljer vi våra produkter främst inom till Skandinavien, men det finns även en annan marknad för oss i andra länder, säger Pontus Westrup.

Företaget har 40 anställda i Bäckefors, 25 personer i produktionen och 15 tjänstemän. Men för att kunna satsa mer måste de hitta mer personal, cirka sju personer.

– För att kunna öka produktionen behöver vi få tillgång till fler anställda med rätt kompetens. Vi vill expandera. Som ett alternativ kollar vi på att lägga ut produktionen på entreprenörer, men vi tror det är bättre att göra det här lokalt.

Behöver nytt skift

I dag är det ett dagsskift i produktionen.

– Vi skulle behöva utveckla till delskift på vissa delar av produktionen, främst inom plåtdelen, men det krävs rätt kompetens, personer som kan hantverket, säger Pontus Westrup.

Den 6 april anordnar företaget därför öppet hus. Dels för att locka till sig personal, dels för att visa upp verksamheten.

FTG Cranes i Bäckefors producerar svensktillverkade skogsvagnar och kranar.
FTG Cranes i Bäckefors producerar svensktillverkade skogsvagnar och kranar. Foto: Helena Lindgren

Kunder, återförsäljare och skogsbolag är på plats för att presentera och visa produkten. Besökarna får också titta på produktionen där det kommer ske guidade turer.

"Stort företag i miniatyr"

Pontus Westrup hoppas det kan leda till att fler blir intresserade av verksamheten.

– Om man gillar att ha en helhet och överblick över hela produktionen är det här rätt arbetsplats. Det är ett stort företag i miniatyr, säger han.

Företaget i Bäckefors har både ytor och maskiner för att kunna utöka.

– Vi tycker att det viktigt att vara kvar i Bäckefors, säger Pontus Westrup.

Artikeltaggar

BäckeforsIndustrierNyheterSkogSkogsbruk

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.