Tätbebyggda områden i Bengtsfors kommun kommer i sommar att skyltas om från 50 km/h till 40 km/h. Detta görs ur trafiksäkerhetssynpunkt och av miljöskäl. Kommunens samtliga tätorter berörs, utom Gustavsfors och Ödskölt.
– Hastighetssänkningen görs ur trafiksäkerhetssynpunkt. Genom att sänka farten med 10 km/h blir det färre olyckor. Det visar flera undersökningar, säger Leif Johansson (C), ordförande för myndighetsnämnden.
Beslutet fattades redan under föregående mandatperiod och då var det en annan politisk majoritet, men Leif Johansson tycker att beslutet var helt korrekt.
Minskad risk
Enligt den statistik som Bengtsfors kommun har tillgång till minskar risken för dödsolyckor med 25-30 procent, vid en hastighetssänkning.
– Det är en helt riktig åtgärd ur säkerhetssynpunkt, säger Leif Johansson.
Förebyggande
Införandet av de nya hastighetsgränserna har beretts i kommunens trafikgrupp som jobbar med trafiksäkerhetsfrågor i kommunen. Förslaget har samråtts med Trafikverket och Polismyndigheten.
– Olycksstatistiken sänks rejält med sänkta hastigheter. Det blir färre olyckor och miljömässigt bättre, säger myndighetsnämndens tidigare ordförande Sten-Åke Jansson (S).
– Det här görs rent allmänt förebyggande. Om man minskar olycksrisken i samhället så är det inget att tveka om. Det är en trend i sig i tätorter att man sänker hastigheter. Vi har många oskyddade personer i trafiken, inte minst barn och ungdomar, säger Leif Johansson.
Sker i sommar
Senast den 30 juni ska samtliga aktuella hastighetsskyltar vara utbytta. Inköp av och uppsättning av nya skyltar beräknas kosta cirka 300 000 kronor.
Förutom att man tros få en säkrare trafikmiljö minskar även utsläppen och bullret.
"Vi sparar liv"
Andja Barisic på tekniska kontoret menar att många bilister har en tendens att köra fortare än vad hastighetsgränserna anger.
– Det här görs för att sänka den verkliga hastigheten, om folk kör i 60 km/h på 50-sträckor så kanske de går ner till 50 på 40-sträckor. Då kan vi spara liv.
– Vi har också fått in klagomål från allmänheten på att folk kör fort som vi tycker har varit befogad. Det finns även en miljöaspekt i det hela också. Vi får en mindre ryckig trafik med lägre hastigheter i tätbebyggt område, det visar analyser som har gjorts av kommuner och landsting, där man sänkt från 50 till 40, säger Andja Barisic.