Hoppa till huvudinnehållet

Fotbollfest i Bengtsfors: AIK möter Häcken på Långevi

Publicerad:
 • AIK och Häcken möts i en match på Friends Arena den 1 september i fjol. Den 19 juni kommer lagen till Långevi IP.
  AIK och Häcken möts i en match på Friends Arena den 1 september i fjol. Den 19 juni kommer lagen till Långevi IP. Foto: Janerik Henriksson/TT
 • Bengtsforssonen Robin Jansson har tidigare spelat i såväl AIK som Häcken och det är därför som lagen kommer till Långevi. Det är dock oklart om Robin Jansson själv kommer att vara med i firandet, eftersom han numera är proffs i USA.
  Bengtsforssonen Robin Jansson har tidigare spelat i såväl AIK som Häcken och det är därför som lagen kommer till Långevi. Det är dock oklart om Robin Jansson själv kom… Foto: Jonas Ekströmer/TT
 • Marcus Birro och Michael Strandberg med Podden Öppet hjärta, var på besök i Bengtsfors förra sommaren. Nu kommer de till Bengtsfors igen för vara med när Bengtsfors IF firar 100 år.
  Marcus Birro och Michael Strandberg med Podden Öppet hjärta, var på besök i Bengtsfors förra sommaren. Nu kommer de till Bengtsfors igen för vara med när Bengtsfors IF fira… Foto: Thomas Wallin
 • Det tidigare fotbollsproffset Marcus Johannesson från Ed, numera fotbollsexpert i SVT, kan dyka upp som kommentator.
  Det tidigare fotbollsproffset Marcus Johannesson från Ed, numera fotbollsexpert i SVT, kan dyka upp som kommentator. Foto: Mattias Modéen

Det är klappat och klart för stormatch på Långevi IP i sommar. De allsvenska topplagen AIK och Häcken möts på kvällen den 19 juni. Det är en del i Bengtsfors IF:s 100-årsjubileum.

Bengtsfors IF har under en tid planerat för ett stort firande av sitt 100-årsjubileum. Nu är det klart att två dagar i sommar, den 18 och 19 juni, kommer att gå i firandets tecken.

– AIK kommer att hålla ett träningsläger här i Bengtsfors i början av vecka 25. Som en kulmen på det möts AIK och Häcken, säger Michael Strandberg, en av dem som är ansvarig för eventet tillsammans med Bengtsfors IF.

Robin Janssons klubbar

Anledningen till att just AIK och Häcken möts är förstås att Bengtsforssonen Robin Jansson, som för bara någon vecka sedan blev proffs i USA, har spelat i båda klubbarna.

– Det är tack vare honom som det här blir av. Men vi vet ännu inte om Robin har möjlighet att själv medverka på något sätt. Det beror på hur hans situation ser ut i USA, säger Michael Strandberg.

Klart är dock att både AIK och Häcken kommer med sina respektive A-lagstrupper. Det vankas alltså högklassig fotboll på Långevi.

2 000 åskådare

– Det är ettan och femman från fjolårets allsvenska. Vi hoppas på minst 2 000 åskådare och ett nytt publikrekord på den nya arenan. De pengar klubben får in kommer att gå till ungdomsverksamheten, säger Michael Strandberg.

Under de två dagarna med firande kommer AIK-spelarna att träna på Långevi, men laget kommer också att ha en del teambuilding och aktiviteter ute på sjöarna som vattenskoter och vattenskidor.

Ortsbor involveras

– Men det kommer givetvis att bli festligheter för ortsboende och gemene man också, med musik och underhållning, hoppborgar och annat på Långevi. Och vi har en ambition att arrangera en turnering med ungdomslag i Robin Janssons namn under de här två dagarna, med en final strax innan AIK och Häcken möts.

Michael Strandberg hoppas på stöttning från både kommun och befolkning i samband med eventet.

– Vi har massor med saker vi behöver uppfylla och alla behöver hjälpas åt, säger han.

– Det handlar om att göra det här så professionellt som möjligt och utnyttja möjligheterna. Vi kommer att dokumentera hela firandet på ett snyggt sätt och i förlängningen handlar det om att göra någonting för landsbygden som blir kontinuerligt och återkommande.

Fotnot: Marcus Birro, TV-personlighet och krönikör med stort fotbollsintresse är klar som kommentator. Även tidigare fotbollsproffset och SVT:s expert Markus Johannesson från Ed är tillfrågad att kommentera och göra intervjuer i samband med matchen.

Artikeltaggar

AIKBengtsforsBengtsfors IFBK HäckenFotbollLångevi IPMarcus BirroMarkus JohannessonRobin Jansson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.