• idag
  15 aug
  17°
  • Vind
   0 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  17 aug
  26°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  18 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  19 aug
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vi ifrågasätter inte arvoden av tjurighet

Insändare
PUBLICERAD:
Susanne Öhrn
Foto: Conny Hultgren

Det är inte av ”tjurighet” som vi från (S) ifrågasätter det förslag till arvodesuppdelning (80/20) som kommit från Stig Bertilsson (M) och resten av majoriteten. Det finns reglemente som styr arvoden till förtroendevalda. Arvodesreglementet är upprättat för att det ska framgå vilken rätt till ersättning den förtroendevalde har samt för vilka förrättningar arvoden utgår.

Delegeringsordningen för Kommunstyrelsen är ytterligare ett dokument att förhålla sig till, då detta talar om vem som har rätt att fatta beslut i ärenden. Enligt delegeringsordningen så är det förste vice ordförande som träder in vid ordförandes förfall, alltså inte andre vice ordförande. Det finns en viss logik i detta.

Visst behövs det en arvodesberedning för att göra en ordentlig översyn av bestämmelser och detta motsätter sig inte (S). Demokratiberedningen (som inte är arvodesberedning) diskuterade ytligt arvodesfrågan under förra året men då för att försöka tydliggöra vad för uppgifter som förväntas ingå i ett årsarvode för utskottsordföranden och som inte skulle arvoderas ytterligare. Demokratiberdningens förslag i november 2018 var just att tillsätta en arvodesberedning.

Stig Bertilsson, som ende heltidsarvoderade politikern, skall utföra uppdraget till 120 procent (enligt egen utsago) och detta för 80 procent av arvodet. Berömvärt. De överskjutande 20 procent skulle då gå till kommunstyrelsens andre vice ordförande, Per Jonsson (C).

Vad för slags uppdrag som andre vice ordförande ska ha ersättning för framgår inte utan han skall bedriva ”stark majoritetspolitik”. Detta är inte mig veterligen något som det i reglementet utgår ersättning för utan känns något luddigt. Om (M) och (C) tänkt sig fördela rollen som KSO mellan sig så blir det för mig mer begripligt men hur tankegångarna går i detta vet jag inte.

Så det kanske känns som ”tjurighet” när vi inte rakt av köper hur man vill hantera de skattepengar som trots allt finansierar politikerarvoden. Även om det i realiteten med majoritetens förslag inte blir en ökning av arvode så är det ändock som så att arvoden skall utgå för det är ämnat och detta finns som sagt reglerat. De överskjutande 20 procenten, cirka 120 000 kronor, kanske kan användas till annat i kommunen?

Susanne Öhrn (S)

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.