Vårdföretagarna: Vi vill diskutera vård med S-ombud från Dalsland

Insändare
PUBLICERAD:
Inga-Kari Fryklund.
Foto: Anna Rut Fridholm
Kommande veckoslut samlas Socialdemokraterna till kongress i Örebro.

Vårdföretagarna är självklart på plats för att möta bland andra ombuden från Dalsland som är Per Eriksson, Bengtsfors och Ulla Börjesson, Färgelanda och med dem diskutera hur samhällsutmaningarna inom vården och omsorgen kan lösas. På kongressen för två år sedan stod frågan om vinster i välfärden högt på agendan. Vi som organisation bidrog till ett uppskruvat tonläge. Den debatten lägger vi nu bakom oss - Vårdföretagarna slutar prata vinster i välfärden.

Vården och omsorgen i Sverige står inför stora utmaningar. Vi läser dagligen om människor som sitter fast i en vårdkö i väntan på en nödvändig operation, om äldre som väntat i månader på en plats på äldreboendet och om ett skriande behov av fler medarbetare. Trots detta har frågan om vinster i välfärden tillåtits förlama svensk vårddebatt. Vi på Vårdföretagarna har själva bidragit till denna förenklade och uppskruvade debatt genom att ständigt försvara, den förvisso nödvändiga, förekomsten av vinst. Det är dags att lägga den diskussionen bakom oss och istället fokusera på hur vi tillsammans kan lösa de stora utmaningarna i svensk vård och omsorg.

Sabina Joyau.

Våra medlemsföretag är en del av lösningen på vården och omsorgens problem. Varje dag går fler än 100 000 medarbetare till jobbet i någon av våra medlemsföretags verksamheter. De serverar eftermiddagskaffe på äldreboendet, vägleder föräldrar om hur barnets insulinpump fungerar och sitter ner med 15-åringen på HVB-hemmet som behöver någon som lyssnar. De är en självklar del av välfärdens vardag. Vårdföretagarna bidrar till att arbetsplatserna är sjysta genom att teckna kollektivavtal.

En utmaning som behöver mer fokus är bristen på äldreboenden. Till år 2026 behövs enligt finansdepartementet 700 fler äldreboenden i Sverige, 103 i Västra Götaland, för att möta den växande gruppen äldres behov. Som det ser ut idag klarar inte alla kommuner att på egen hand bygga äldreboenden i den takt som krävs. Här finns det goda möjligheter till samarbeten med privata aktörer som kan bygga moderna äldreboenden. Under 2018 stod våra medlemsföretag och andra privata aktörer för drygt 60 procent av de påbörjade byggena runtom i landet.

Vi uppmanar kongressombuden från Dalsland på plats i Örebro att besöka vår monter utanför kongressalen för konstruktiva och öppna samtal. Vi svarar gärna på frågor och berättar mer hur våra medlemsföretag och deras medarbetare kan bidra till ökad kvalitet för patienter och brukare, minska bristen på äldreboenden och öka tillgängligheten i vården. Eller hur vi skapar attraktiva arbetsplatser inom vård och omsorg.

Svensk vårddebatt har under allt för lång tid varit polariserad och ideologisk, nu är det dags att vi gör ett nytt avstamp, tillsammans.

Inga-Kari Fryklund

Förbundsdirektör Vårdföretagarna

Sabina Joyau

Näringspolitisk chef Vårdföretagarna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.