Hoppa till huvudinnehållet

Stenebybor i terrorns Nya Zeeland

Publicerad:
Reporter Thomas Wallin
Thomas Wallin
thomas.wallin@dalslanningen.se
Blommor, brev och andra saker till minne av de dödade och drabbade av attentatet i Christchurch.
Blommor, brev och andra saker till minne av de dödade och drabbade av attentatet i Christchurch. Foto: Vincent Thian

Ett par veckors spännande resa i avlägsna Nya Zeeland fick ett abrupt avslut för Stenebybon Kjell Johansson med sällskap då terrorattentatet som nu skördat ett femtiotal liv inträffade.

Attentatet mot två moskéer i staden Christchurch ägde rum när Kjell Johansson befann sig i området under slutet av sin resa.

Kjell Johansson från Steneby var i Christchurch, Nya Zeeland när terrorattentatet som skördade ett 50-tal liv inträffade.
Kjell Johansson från Steneby var i Christchurch, Nya Zeeland när terrorattentatet som skördade ett 50-tal liv inträffade. Foto: Tommy Löfgren

– Verkligheten kommer nära när en del av programmet ändras. En av våra guider var i moskén när attacken skedde, skriver Kjell Johansson till Dalslänningen.

Tyst minut

Kjell Johansson, Dalslandsmedaljör och för många en känd turistprofil bakom Dalslands Aktiviteter har varit på en intressant resa i landet på andra sidan jordklotet. Naturupplevelser, båtåkning, ziplinor och utmanande hopp tillhör en del av erfarenheterna. Dessutom har Kjell mött många vänner inom Round Table, där han är med.

En kondoleans efter attentatet.
En kondoleans efter attentatet. Foto: Kjell Johansson

Kjell Johansson upplevde efterdyningarna i Christchurch med ökad polisnärvaro, pådrag av nyhetsmedier, mycket folk och bevakning kring domstolar och polisbyggnader med mera.

– I dag tar man hand om överlevande, grannar och barn. Vi började dagen med en tyst minut och Round table New Zeeland donerar hjälp till drabbade familjer, berättar Kjell Johansson som även sänt några bilder från domstolen med polisbevakning, ett brev med blommor som lagts till minne av de mördade och en del annat.

Nya Zeeland är annars ett land som är känt för få våldsbrott liknande det som nu skett. Däremot har man drabbats av naturkatastrofer som jordbävningar, vilket satt landet på hårda prov.

Mycket folk och stort mediepådrag vid domstol och polishus.
Mycket folk och stort mediepådrag vid domstol och polishus. Foto: Kjell Johansson

Engagemanget från den Nya Zeeländska befolkningen i sorg efter terrorattentatet är påtagligt.

Ett av många brev med blommor som lämnats till minne av de dödade och drabbade.

– Vi började dagen efter attentatet med en tyst minut, berättade Kjell Johannson.

Nya Zeeland har inte drabbats av attentat tidigare, men väl av jordbävningar. Dessa vita stolar minner om det.
Nya Zeeland har inte drabbats av attentat tidigare, men väl av jordbävningar. Dessa vita stolar minner om det. Foto: Kjell Johansson

Artikeltaggar

ChristchurchDalslänningenKjell JohanssonNya ZeelandNyheterRound table

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.