• idag
  9 juli
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   2.6 mm
 • söndag
  12 juli
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 juli
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Tankar inför helgen: Prövningens stund

Familj
PUBLICERAD:
Jari Kolmonen, församlingsteolog, Steneby pastorat.

Vad kommer till ditt sinne när du tänker på ordet prövning? När jag hör ordet prövning, går mina tankar till svåra livssituationer och andra svårigheter som finns i livet.

Kristendomen tänker om prövningar att ibland kan Gud utsätta vår tro på prov. Gud frestar inte. Han vill att vi klarar oss i våra prövningar. Någon gång har jag hört att kristen tro och kristendomens Gud har ifrågasatts med frågan: varför finns det så mycket ondska och lidande i världen om Gud är god och allsmäktig. Jag tror att jag inte kan svara på den här frågan så bra men Gud är med oss när vi lider och Gud är med oss i våra prövningar. Gud vet vad det är att vara människa. Det vet han för att han själv har blivit människa i sin son Jesus Kristus. Jesus var människa som du och jag. Han har känt de allra svåraste och jobbigaste känslor som människa kan känna. Han blev övergiven, människor hånade honom och han fick känna mycket fysisk smärta under sin väg mot korsfästning.

Men Jesus var lydig sin Fader. I kommande söndagens evangelietext (Matteus 16:21-23) berättar man, att Jesus talade till sina lärjungar om sitt blivande lidande och att han blir dödad. Hans kompis och lärjunge Petrus tar honom då avsides och säger: ”Må Gud bevara dig, Herre. Något sådant skall aldrig hända dig.” Men Jesus var lydig Gud på sin väg och trots att vägen var jobbig och fullt av prövningar, tog han sig igenom dem. Han vet vilka prövningar vi möter och är även med oss i dem.

Jari Kolmonen, församlingsteolog, Steneby pastorat

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.