• idag
  29 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  11°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  2 nov
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Äldre i Mellerud mest nöjda med maten

Nyheter
PUBLICERAD:
Boende på äldreboende i Mellerud är mest nöjda med de måltider som serveras på äldreboendena i Dalsland. Det visar en undersökning som gjorts av Socialstyrelsen och som sammanställts av Nyhetsbyrån Siren.

Att maten på äldreboendet både smakar bra och utgör en trevlig stund, kan betyda mycket för de boende, enligt Socialstyrelsen. Men när myndigheten frågade de äldre i landets kommuner vd de ansåg var det färre än sex av tio som ansåg att det var så på deras boende. Sämst av alla var Lomma med bara en tredjedel nöjda boende, medan boende på äldreboenden i Vara, Heby, Berg och Vadstena var allra nöjdast.

– En låg siffra indikerar att kommunen behöver fundera på varför de äldre inte är nöjda. Man behöver ställa frågan direkt till dem eller deras anhöriga, säger Stina Hovmöller, utredare på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Minst nöjda med maten på äldreboendena i Dalsland är Åmål med endast 60 procent nöjda.

Sammantaget var 57 procent av de boende i landets äldreboenden nöjda med måltiderna.

Välsmakande mat kan bidra till att motverka undernäring. Men Stina Hovmöller poängterar att bra och näringsrik mat bara är en aspekt av frågan.

– Måltiden är ett ypperligt tillfälle att skapa meningsfull samvaro och en lugn och givande stund på äldreboendet, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Därför har Socialstyrelsen slagit ihop de två enkätfrågorna till ett mått som ger en bättre bild av måltiden som helhet. Ungefär hälften av alla personer med särskilt boende över 65 år har svarat på enkätfrågan.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.