Hoppa till huvudinnehållet

Årets filmfestivalpremiär sker på Odéon

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Det är dags för 2019 års upplaga av Filmfestival på Dal. På bilden representanter från samtliga biografer framför Odéon, där invigningen äger rum. Från vänster: Anneli Karlsson (Centrumbio i Högsäter), Eva-Britt Falander Fröding (Svea Bio i Ed), Göte Magnusson (Odéon i Bengtsfors), Kjell-Ove Ström (Håfreströms Bio i Åsensbruk), Åke I Andersson (Långeds Bio), Mikael Blom (Odéon i Bengtsfors), Bror Karlsson (Centrumbio i Högsäter), Gunnar Landegren (Centrumsalongen i Mellerud), Ulrika Johansson (Långeds Bio) och Jonny Andersson (Långeds Bio).
Det är dags för 2019 års upplaga av Filmfestival på Dal. På bilden representanter från samtliga biografer framför Odéon, där invigningen äger rum. Från vänster: Anneli Karlsson (Centrumbio i Högsäter), Eva-Britt Falander Fröding (Svea Bio i Ed), Göte Magnusson (Odéon i Bengtsfors), Kjell-Ove Ström (Håfreströms Bio i Åsensbruk), Åke I Andersson (Långeds Bio), Mikael Blom (Odéon i Bengtsfors), Bror Karlsson (Centrumbio i Högsäter), Gunnar Landegren (Centrumsalongen i Mellerud), Ulrika Johansson (Långeds Bio) och Jonny Andersson (Långeds Bio). Foto: Conny Hultgren

Kungen av Atlantis blir första filmen ut när invigningen hålls på Odéon i Bengtsfors. Lars von Triers senaste film, som delvis är inspelad i Dalsland, får lokal premiär – men visas bara på Svea Bio i Ed. Dessutom är en ny biograf i sammanhanget med och visar film. Detta när det är dags för den 27:e upplagan av Filmfestival på Dal.

– Det kommer att visas totalt 68 långfilmer under festivalveckan och vi har försökt få till en bra mix som vi hoppas ska locka både barn, ungdomar och vuxna, säger Göte Magnusson på Odéon i Bengtsfors.

Det är också på Odéon som invigningen kommer att äga rum den 15 mars. Invigningstalare blir Thomas Olli, som är vd för Våra Gårdar, nykterhetsrörelsen som filmsätter flera av de dalsländska biograferna.

Invigningsfilm: Kungen av Atlantis

– Första filmen som visas blir Kungen av Atlantis. Det är en svensk film som vi får hit strax efter att den har haft premiär, säger Göte Magnusson.

Innan filmen rullar i gång kommer ett softare rockband från Kulturskolan att spela lite musik. Även på avslutningsdagen, söndagen den 24 mars, återkommer Kulturskolan. Denna gång med stråkorkestern Crescendo som spelar filmmusik innan Instant family visas.

Här är gänget som anordnar Filmfestival på Dal. Bakre raden från vänster: Eva-Britt Falander Fröding (Svea Bio i Ed), Anneli Karlsson (Centrumbio i Högsäter), Gunnar Landegren (Centrumsalongen i Mellerud), Kjell-Ove Ström (Håfreströms Bio i Åsensbruk) och Jonny Andersson (Långeds Bio). Främre raden från vänster: Mikael Blom (Odéon i Bengtsfors), Åke I Andersson (Långeds Bio), Göte Magnusson (Odéon i Bengtsfors), Bror Karlsson (Centrumbio i Högsäter) och Ulrika Johansson (Långeds Bio).
Här är gänget som anordnar Filmfestival på Dal. Bakre raden från vänster: Eva-Britt Falander Fröding (Svea Bio i Ed), Anneli Karlsson (Centrumbio i Högsäter), Gunnar Landegren (Centrumsalongen i Mellerud), Kjell-Ove Ström (Håfreströms Bio i Åsensbruk) och Jonny Andersson (Långeds Bio). Främre raden från vänster: Mikael Blom (Odéon i Bengtsfors), Åke I Andersson (Långeds Bio), Göte Magnusson (Odéon i Bengtsfors), Bror Karlsson (Centrumbio i Högsäter) och Ulrika Johansson (Långeds Bio). Foto: Conny Hultgren

Levande musik bjuds det även på vid Svea Bio i Ed där Daniel Haglund från Mando Diao och Cajsa Flemberg spelar Queenlåtar i foajén innan filmen Bohemian Rhapsody rullar igång.

Lars von Triers film visas i Ed

– Vi har förstått att det är en blodig skräckfilm, men vi hoppas att den ändå ska locka en del publik. /Eva-Britt Falander Fröding på Svea Bio.

Det är också Svea Bio som visar Lars von Triers senaste film, The house that Jack built, som delvis är inspelad i Gustavsfors, Skåpafors och trakterna runt Åmål.

Lars von Trier kommer inte till filmfestivalen. Men hans senaste verk visas på Svea Bio i Ed.
Lars von Trier kommer inte till filmfestivalen. Men hans senaste verk visas på Svea Bio i Ed. Foto: Conny Hultgren

– Vi har förstått att det är en blodig skräckfilm, men vi hoppas att den ändå ska locka en del publik, säger Eva-Britt Falander Fröding på Svea Bio.

Svea Bio har på söndagen ett litet Stieg Larsson-tema genom att man först visar dokumentären Mannen som lekte med elden om journalisten och författaren Stieg Larsson och därefter spelfilmen The girl in the spiders web, som bygger på Larssons böcker.

Långed hyllar 1950-talet

På Långeds Bio blir det finsk krigsfilm, italiensk afton, hemlig film och en 1950-talsrulle i form av Fröken Chic med Sickan Carlsson och Hasse Ekman i huvudrollerna.

– Samtidigt som vi visar Fröken Chic kommer vi även att hålla en utställning med bilar, motorcyklar, kläder och andra föremål från 1950-talet som var en gyllene era, säger Jonny Andersson på Långeds Bio.

Skådis på besök i Högsäter

På Centrumbio i Högsäter kommer en skådespelare på besök i form av Emil Algpeus, som har rötter i Färgelanda. Han medverkar i filmen Trädgårdsgatan som är första filmen ut där.

– Vi tycker att vi har fått ihop en bra blandning med svensk, amerikansk, spansk och japansk film, säger Annelie Karlsson från Centrumbio.

Dokumentärt i Mellerud

På Centrumsalongen i Mellerud inleds programmet med dokumentären Kroppefjällsfilmen som gjordes av Hjalmar Åberg på 1960-talet.

– Filmen skildrar olika lokala företeelser från den tiden och vi får även besök under den här visningen av den lokale regissören Jan G Andersson och Hjalmar Åbergs barnbarn Eva-Lena Guldsten, säger Gunnar Landegren från Centrumsalongen.

Så här ser årets filmfestivalprogram ut. Totalt 68 långfilmer kommer att visas mellan den 15 och 24 mars på sex olika biografer.
Så här ser årets filmfestivalprogram ut. Totalt 68 långfilmer kommer att visas mellan den 15 och 24 mars på sex olika biografer. Foto: Conny Hultgren

Både Centrumsalongen och Odéon visar förfilmen Vikarie, som är gjord av bland annat Bengtsforsbördiga Josefina Rapp.

En ny biograf är med

Filmfestivalen kan i år presentera en nykomling bland biograferna. Det är Håfreströms Bio i Åsensbruk.

– Vi tyckte att det kunde vara roligt att vara med och vi satsar på ett visa ett tiotal filmer. Bland annat Ronja Rövardotter som spelades in i Dalsland på 1980-talet och som är en väldigt fin film, säger Kjell-Ove Ström från Håfreströms Bio.

Håfreströms Bio visar också ett par dokumentära filmer, Skållerudsfilmen och en minnesfilm om Håfreström AB.

– Till nästa års filmfestival hoppas vi även kunna ha med Saga Bio i Åmål. I så fall skulle vi få med samtliga biografer i Dalsland. Det hade varit trevligt, säger Mikael Blom på Odéon.

Artikeltaggar

DalslandFilmFilmfestival på DalOdéon

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.