Centerriksdagsmän:

Publicerad:
Fredrik Christensson (C).
Fredrik Christensson (C).

Sverige har nu, 134 dagar efter valdagen, en regering. Det har varit ett svårt parlamentariskt läge, och många tuffa dagar.

Det allra viktigaste för oss, genom hela denna process, har varit att stå upp för de värderingar och den politik som vi faktiskt gick val på. Alla dessa dagar har nu resulterat i att vi nu driver igenom att regeringen ska genomföra en mängd liberala reformer. Reformer som hela Sverige behöver. Stad som land. Och det samtidigt som populistiska krafter hålls borta från inflytande över den politiska inriktningen.

Valet 2018 blev ett värderingsval. Ett val där vi i Centerpartiet stod upp för medmänskligheten, jämställdheten och toleransen. Vi tog strid emot främlingsfientlighet, misstro och slutenhet. Vi gjorde vår bästa val på 30 år, det är ett valresultat att vara väldigt stolt över. Dessvärre lyckades inte alla allianspartier öka, vilket innebar att alliansen blev mindre än de rödgröna.

Centerpartiet har hela tiden varit tydliga med att om alliansen blev mindre än de rödgröna kommer vi inte ta regeringsmakten med stöd av SD, utan istället hålla ihop alliansen och ta stöd över blockgränsen. Detta stoppades av andra partier. Efter flera månader utan en lösning på regeringskrisen blev Centerpartiet till sist tvungen att välja. Mellan en M-ledd regering med stöd av SD eller en S-ledd regering med stöd av C och L.

Daniel Bäckström (C).
Daniel Bäckström (C). Foto: Sanna Emanuelsson

I den överenskommelse som gjorts mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet står vi i Centerpartiet fast vid våra värderingar, samtidigt som vi kan få en fungerande regering på plats. Vi har bidragit till en lösning på regeringsfrågan som baserats på en liberal reformagenda. Den agendan innehåller en stor del ren centerpolitik som innebär tydliga förbättringar för bland annat småföretagen, klimatet och landsbygden. I överenskommelsen står det klart och tydligt vad som kommer att ske under kommande mandatperiod och både innehåll och datum är noggrant satta.

Centerpartiet blir inte ett regeringsparti, vi kommer vara fria att såväl kritisera som fälla vissa politiska förslag som inte driver en politik som förankras i mitten. Dessutom måste regeringen varje år, budget för budget, förtjäna Centerpartiets förnyade förtroende.

Vi kommer fortsätta vara konstruktiva och driva på. Vi kommer vara en nagel i ögat på S så att hela den breda överenskommelsen faktiskt genomförs - från förbättrad LSS, sänkta kostnader för företag till minskade klimatutsläpp och strukturreformer för jobb och bostäder. Vi kommer att under denna mandatperiod att vara ett liberalt oppositionsparti som står upp och tar ansvar för Sverige.

Fredrik Christensson (C)

Riksdagsledamot Fyrbodal

Daniel Bäckström (C)

Riksdagsledamot Värmland

Artikeltaggar

ÅsikterCenterpartietDaniel BäckströmDebattFredrik ChristenssonInsändareLiberalernaMiljöpartietSocialdemokraterna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare