Hoppa till huvudinnehållet

Benjamin är Dalslands enda dragqueen

Publicerad:
Jane under ett Lill-Babs-potpurri på Open mic i höstas.
Jane under ett Lill-Babs-potpurri på Open mic i höstas. Foto: Conny Hultgren

På vardagarna kör han lastbil – på kvällar och helger förvandlas han till karaktären Jane och blir Dalslands enda dragqueen.

– Det är många som hajar till när de får höra det, säger Benjamin Bååth Bryntesson med ett skratt när Dalslänningen träffar honom hemma i Billingsfors.

Kanske har ni sett och hört Benjamin Bååth Bryntesson uppträda i rollen som Jane på de välgörenhetsgalor han själv har arrangerat på Odéon i Bengtsfors eller på de Open mic-kvällar som Dick Johansson brukar hålla på Sensus?

Benjamin Bååth Bryntesson som Jane under en välgörenhetsgala på Odéon 2017.
Benjamin Bååth Bryntesson som Jane under en välgörenhetsgala på Odéon 2017. Foto: Helena Lindgren

Det är alltid festligt, fartfyllt och glammigt när Jane träder in på scenen, iklädd den ena kreationen efter den andra. Det är på scenen han mår som allra bäst, Benjamin Bååth Bryntesson.

Gillar showbiz

– Drömmen är att kunna flytta till Göteborg eller Stockholm och kunna livnära mig i underhållningsbranschen. Men det är en så fruktansvärd hård konkurrens. Jag talade med Lasse Holm en gång och han sa att jag borde ha varit född på 1980-talet när det bara fanns två tv-kanaler och en radiokanal och hamnade man på tv så blev man sedd av alla. I dag är det internet och så mycket annat som konkurrerar.

Men i väntan på det stora genombrottet finns det mycket annat som intresserar Benjamin Bååth Bryntesson. Maskiner, traktorer och lastbilar till exempel. En ovanlig kombination? Inte för Benjamin i alla fall.

Samlade på traktorer

Strax intill bostaden finns företaget Bilbudet Hit eller dit Heavy loaders som sedan tre år tillbaka är Benjamin Bryntessons arbetsgivare. Dessförinnan har han jobbat som grävmaskinist, rörmokare och på ett par lokala industrier.

Till vardags sitter Benjamin Bååth Bryntesson i lastbilshytten.
Till vardags sitter Benjamin Bååth Bryntesson i lastbilshytten. Foto: Conny Hultgren

För sex–sju år sedan var han bonde och samlade på traktorer. Som mest hade han 62 stycken. I dag har han en kvar, sin allra första av årsmodell 1965 som han fick av sin farfar.

– Det var farfar som fick mig intresserad av detta med traktorer. Jag var även en period sekreterare i Bengtsfors traktor- och maskinförening.

För sex–sju år sedan arbetade Benjamin Bååth Bryntesson som bonde.
För sex–sju år sedan arbetade Benjamin Bååth Bryntesson som bonde. Foto: Tommy Löfgren

– När det gäller sångdelen så fick jag en Carola-skiva av mamma när jag var i sex–sju-årsåldern som jag spelade om och om igen och sjöng med till. Efter det så anmälde hon mig till Musikskolan där jag tog sånglektioner hos Pernilla Bogö Bryntesson. Det var där allt började.

Talangtävling 2006

2006 vann han en talangtävling på Bengtsforsfestivalen som var startskottet till att han kunde börja göra lokala uppträdanden. Ett sådant är den välgörenhetsgala på Odéon som han just nu planerar för den sjätte upplagan av.

Benjamin Bååth Bryntesson vann en talangtävling på Bengtsforsfestivalen 2006 då han träffade Charlotte Perelli.
Benjamin Bååth Bryntesson vann en talangtävling på Bengtsforsfestivalen 2006 då han träffade Charlotte Perelli. Foto: Thomas Wallin

– 2014 hade vi den första galan. Jag frågade Mikael Blom och Peter Magnusson på Odéon om de var intresserade och de sa att om vi ger bort alla intäkter till välgörenhet så skulle de stå för ljus, ljus och lokalen. Själv lägger jag ut sex–sju tusen varje år på kläder och rekvisita. Men jag tycker att det är oerhört roligt och viktigt att jag är beredd att göra det. Jag planerar galorna ett år i förväg, berättar Benjamin.

Välgörenhetsgalor

De första två åren gick intäkterna till Rädda Barnen, tredje året till Odéon självt (föreningen kunde därmed köpa in ett nytt ljudsystem) och de två sista åren till Cancerfonden.

– Det blir det i år också. Årets gala kommer troligen att hållas i maj och då i samarbete med Kulturskolan.

Det var på välgörenhetsshowen 2014 som Jane framträdde första gången i Bengtsfors.

Benjamin Bååth Bryntesson vid sminkbordet. Det tar två timmar för honom att omvandlas till Jane.
Benjamin Bååth Bryntesson vid sminkbordet. Det tar två timmar för honom att omvandlas till Jane. Foto: Conny Hultgren

– Jag inledde föreställningen som mig själv, men efter halva showen bytte jag om. Det tog ett tag innan publiken förstod att det var jag (skratt). Folk tyckte nog att det var både roligt och konstigt. Jag är fortfarande den enda i Dalsland som håller på med det här. Och jag gör det för att jag tycker att det är så himla roligt.

Jane föddes i Dingle

Men Jane föddes faktiskt två år tidigare.

Vid alla skördefester ville de att jag skulle uppträda som Jane. /Benjamin Bååth Bryntesson

– Jag gick på naturbruksgymnasiet i Dingle och varje år hade vi en cabaret. Det här året skulle vi göra Grease, fast vi kallade det för Gris. Jag hade en idé om att när projektledaren presenterade Gris så skulle jag avbryta honom och göra ett After dark-nummer. Eftersom projektledaren heter Janne kallade jag min karaktär för Jane. Det blev väldigt populärt. Vid alla skördefester och alla tillställningar så ville de att jag skulle uppträda som Jane. Jag fick även komma tillbaka efter examen. Skolan skaffade till och med ett stipendium till mig eftersom de aldrig haft en elev som varit så underhållande.

Men samtidigt. Finns det inte mycket fördomar kring det här med dragshow?

– Visst. Jag umgås ju en hel del med de tuffa grabbarna som jobbar i skogen och har fått höra en del, men någonstans måste man få ner de här fördomarna. Och efter mina shower är det oftast inte tanterna utan gubbarna som kommer fram till mig och tycker att det var jättebra.

– Jag har dessutom fått en egen personlig stylist i Love Rydén från Ed.

Det finns många sorters löshår att välja bland för Benjamin Bååth Bryntesson när han ska bli Jane.
Det finns många sorters löshår att välja bland för Benjamin Bååth Bryntesson när han ska bli Jane. Foto: Conny Hultgren

Vilka är då förebilderna? Ja, After dark och Babsan nämns. Även Celine Dion, Charlotte Perelli, Carola, Cher, Whitney Houston och Tina Turner.

Playback och eget

På Janes scenprogram ingår bland annat ett tolv minuter långt Lill-Babs-potpurri.

– Det är populärt. Och eftersom publiken på mina shower brukar bestå av en bred åldersgrupp försöker jag välja låtar som alla känner igen. Det blir allt från Adele för de yngre till Siw Malmkvist för de äldre.

– Jane-delen gör jag playback, medan jag förstås sjunger mina egna själv. När jag skriver egna låtar så sätter jag text till andra artisters musik.

Vad tycker folk i allmänhet om Dalslands enda dragqueen?

– De flesta uppskattar showerna. Sedan kan man inte gå runt och tänka på vad folk ska tycka, man får göra sin grej. Jag kör mina shower. Jag vet ju att det finns dem som inte gillar sådant här. Men gillar man det inte så behöver man ju inte titta, säger Benjamin Bååth Bryntesson.

Artikeltaggar

Benjamin BryntessonBillingsforsNöje/Kultur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.