• idag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   2.8 mm
 • lördag
  6 juni
  14°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   3.5 mm
 • söndag
  7 juni
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   3.2 mm

Förvirrat i huvudstaden

Ledare
PUBLICERAD:
Läget är förvirrat i huvudstaden och i synnerhet i riksdagshuset med en ledning som har svårt att komma fram med ett ledarskap.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Steg tas under det att detta skrivs mot en fyra månader försenad regeringsbildning i Sverige.

Det är förstås oroande, tycker många, att de 349 politiker som ska leda landet har så svårt att bestämma sig om sitt eget ledarskap att det dragit ut så länge på tiden. Kanske har Sverige i dag, fredag en regering även om elaka ledarskribenter som i till exempel Aftonbladet redan dömt ut den som en loppcirkus med hoppande majoritet.

Oaktat den resolution som en ny regering kan bygga på är osäkerheten också stor om en regering med vitt skilda ideologier stödd på olika block klarar de prövningar som kan uppstå under mandatperioden. Arbetsrätt, marknadshyror och kanske strandskydd, EU-skatter och mycket mer ska avhandlas. Det blir spännande att se hur sammanhållningen fungerar.

Ekonomin i landet är förvisso stark vilket talar för möjligheter att tackla kostnadskrävande kompromisser så att alla regeringspartners blir nöjda. Men större frågor finns vid horisonten under mandatperioden.

Miljö- och energipolitik ställer tveklöst politiken inför utmaningar. Den gamla stötestenen kärnenergi dyker oftare upp i debatten när alltmer, i synnerhet transportsektorn, ska elektrifieras. Det är möjligt att en attitydförändring skett i och med att nu även FN lyfter fram kärnkraften som nödvändig för att minska den globala uppvärmningen. Men hur de nya regeringspartierna kan enas kring det resonemanget återstår att se.

Det säkerhets- och försvarspolitiska läget är en annan utmaning. Just nu sitter alla lugnt i båten men situationen kan förändras över en natt.

Ännu en för Dalslands vidkommande, mer närliggande fråga lyftes i dagarna av den inflytelserika opinionsbildaren SNS som i sin konjunkturrådsrapport ställer frågan om det är dags för en ny kommunmodell.

Det är med diskussionerna för några år sedan om en Dalslandskommun, intressant läsning. I sak är orosmolnen för småkommuner på landsorten inte något nytt. Det handlar om faktiska siffror där befolkningen blir äldre och samtidigt minskar, högt flyktingmottagande frestar på och försörjningskvoten för de yngre som jobbar ökar. Skatterna är högre än i staden och därtill är skatteunderlaget lågt.

Urbaniseringen fortgår, eller rättare metropoliseringen, eftersom folk inte så mycket flyttar från landsbygden till städer i första hand, utan från mindre städer till större.

Forskarna tror inte på sammanslagning av landsbygdskommuner som är glest befolkade med stora avstånd. Istället föreslår de åtgärder som ökat statligt ansvarstagande, men också samverkan.

• Överväg möjligheten att flytta ansvaret för väl avgränsade områden, till exempel skola, från små kommuner med bristande kapacitet antingen till staten, regionen eller en större grannkommun.

• Begränsa de riktade statsbidragen kraftigt. Det ökar kommunpolitikernas drivkrafter att sköta verksamheterna effektivt och tydligare.

• Uppmuntra kommunerna att öka samverkan över kommungränserna.

Ja, det är en spännande start på 2019. Dalsland konfronterar sig vältajmat med händelserna i huvudstaden när landskapet detta veckoslut kommer på besök i Stockholm. Ett fint initiativ som det kan komma mycket bra av. Kanske kan det göra gott med lite Dalsländskt förnuft i den förvirrade huvudstaden.

Thomas Wallin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.