Robins underbara resa fortsätter

Genombrott. Han gjorde målet som säkrade SM-guldet till AIK och blev känd i idrottskretsar över hela landet. Nu väntar januariturn

é med landslaget. Dalslänningen har fått en pratstund med Robin Jansson, Sveriges senaste fotbollshjälte och Bengtsfors förste ambassadör.

Det är annandag jul och Robin Jansson är hemma och hälsar på hos sina föräldrar och vänner i Bengtsfors.

– Vi har några dagar ledigt över jul, säger Robin och häller upp en kopp nybryggt kaffe.

– Ska du ha? Det finns julmust också, hälsar han välkomnande.

Robin Janssons telefon ringer. Det är hans agent Mentor Zhubi.

– Han är här i trakterna och vill komma förbi, säger Robin när han avslutat det korta samtalet för att fortsätta intervjun.

2018 har varit ett lika oförglömligt som omtumlade och osannolikt år för Robin Jansson. För mindre än ett år sedan jobbade han deltid på Mustadfors Bruk och kombinerade det med att spela fotboll med IK Oddevold i division 1.

Fotbollskarriären hade gått lite i stå, även om drömmen om ett proffskontrakt fortfarande levde.

– Fokus då låg på att lyckas med Oddevold i seriespelet och Svenska cupen, där vi skulle möta AIK, berättar Robin Jansson.

Matchen mot AIK spelades på Kamratgården i Trollhättan. Det var den 24 februari 2018 och det var kallt, grått och vintrigt. Oddevold gjorde en kanonmatch och pressade de blivande svenska mästarna. Matchen slutade 1–2, men för Robin Jansson var det här bara början på ett osannolikt fotbollsår och en resa som tagen ur Max Lundgrens fiktiva fotbollsserie Åshöjdens BK.

AIK:s otur – Robins tur

– Det gick väldigt snabbt där i början av april. AIK hade åkt på flera skador i backlinjen inför den allsvenska premiären, berättar Robin Jansson.

Rutinerade Nils-Erik Johansson hade tvingats sluta på grund av sina skador, Daniel Sundgren hade fått en blodpropp och Jesper Nyholm hade brutit benet.

– Vi åkte från Bengtsfors till Stockholm sent en söndag kväll. Klockan var tre på måndag morgonen när vi kom upp. Det var jag, Besnik Dautaj och Mentor Zhubi, som jobbar för agentbolaget VMC Group. Två dagar senare, den 4 april, satt jag med ett påskrivet proffskontrakt. Det kändes helt sjukt. AIK:s otur blev min tur, säger Robin Jansson.

Enligt uppgifter till Aftonbladet köpte AIK loss Robin Jansson från IK Oddevold för knappt 500 000 kronor. Kontraktet skrevs på drygt ett och ett halvt år och gäller säsongen ut 2019.

Den allsvenska debuten skedde borta mot Örebro den 18 april. Matchen slutade 1–1 och Robin Jansson fick spela alla 90 minuter. Sedan dess har han varit given i startelvan.

Då förändrades allt

Det oförglömliga ögonblicket när Robin Jansson gjort målet som säkrar SM-guldet i fotboll 2018 till AIK.
Det oförglömliga ögonblicket när Robin Jansson gjort målet som säkrar SM-guldet i fotboll 2018 till AIK. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Men det stannade som bekant inte där. Söndagen den 11 november kom den där dagen som förändrade allt och som höjde Robin Janssons status som fotbollspelare till ytterligare nivåer. AIK spelade säsongens sista match i allsvenskan borta mot Kalmar FF. En poäng skulle betyda SM-guld. I första halvlekens sista minut fick AIK en frispark på vänsterkanten. Tarik Elyounoussi måttade den mot straffområdet där Robin Jansson störtade fram.

– Jag fick sidan av pannan på bollen och styrde den mot bortre stolpen.

En sekund senare bröt ett öronbedövande jubel ut på läktaren. Bollen gick i mål. AIK hade gjort 1–0 och tagit det avgörande greppet om SM-guldet.

Robin Jansson skrek ut sin lycka, rusade ut mot fansen, sjönk ner på knä och gled ut mot kortsidan för att möta fansens lycka och ögon som var fyllda av glädjetårar.

– Jag får rysningar när du påminner mig om det. Det var total eufori. Magiskt. Arenan i Kalmar tar 12 000 åskådare och de säger att nästan 10 000 av dem var AIK:are.

Robin Jansson fortsätter.

– Det sjuka är, att precis mot klackhörnan dit jag springer, där står mina kompisar från Dalsland. Mattias Bryntesson från Dals Långed och Johan Eriksson från Bengtsfors. Jag hade inte en aning om att de var just där.

Veckorna efter SM-guldet var hektiska. Alla ville prata med guldhjälten Robin Jansson, inte minst media.

Det är många som vill få en pratstund med Robin Jansson.
Det är många som vill få en pratstund med Robin Jansson. Foto: Mattias Modéen

– Det var sjukt mäktigt att vinna SM-guld. Vi var ett lag som gjorde det tillsammans. Spelare, tränare, supporters, alla hjälptes vi åt för att det skulle bli verklighet. Men det var omöjligt att hinna med att prata med alla som ville ha en intervju.

Vill ge tillbaka

När Robin Jansson är hemma i Bengtsfors försöker han ge tillbaka till alla dem som hjälpt honom på vägen mot proffslivet.

– Det är några som jag har haft med mig hela vägen. Även om jag har kontakt med en agent som sköter kontrakt och sådant, så vill jag ha med mig dem som hjälpt mig från början, som Besnik Dautaj till exempel. Han var en av dem som hjälpte mig att komma till Oddevold.

Får du skriva många autografer när du är hemma här i Bengtsfors?

– Ja, det händer att det kommer förbi några ibland. Senast i går var det några barn här som ville ha en autograf och det är självklart att jag skriver en autograf när någon frågar.

Den värsta hysterin efter SM-guldet har lagt sig. Men Robin Jansson är inte nöjd med det han åstadkommit.

– Jag vill mer och jag försöker att hålla mig i nuet och vara fokuserad på det som händer här och nu. Jag tror att man måste göra så för att kunna prestera så bra som möjligt.

Enligt sajten fotbollstransfers.com är Robin Janssons marknadsvärde idag 4 500 000 kronor.

Du har ett år kvar på ditt kontrakt med AIK. Har du tänkt omförhandla kontraktet du skrev på i april?

– Jag har ett kontrakt som gäller 2019 ut. Det är så det ser ut. Men jag hoppas att jag har ett bra förhandlingsläge när det väl är dags att skriva ett nytt kontrakt.

Telefonen ringer igen. Mentor Zhubi är på ingång.

– Han är bra, tycker jag. Han och hans agentfirma ger feedback på de matcher jag spelar. Det är små detaljer, som passningar, dueller, nyckelpassningar. Varför jag slog den passningen på ett visst sätt. Kunde jag ha gjort på något annat sätt? Det finns statistik på allt och jag tycker att det hjälper mig framåt med den feedback och scouting jag får.

På landslagsturné

I går, torsdag, flög Robin Jansson iväg med landslaget på Januariturnén till Qatar. Januariturnén ger spelare som är i stark utveckling chansen att få spela i den blågula landslagsdressen. Robin Jansson är inte ensam spelare från AIK. Även målvakten Oscar Linnér är med, liksom backkollegan Alexander Milosevic och anfallaren Kristoffer Olsson.

– Ledarna säger att alla som är med på turnén kommer att få spela minst en av de matcher som är inplanerade, säger Robin Jansson, som därmed kommer att starta 2019 med att göra debut i landslaget.

Sverige ska möta Finland den 8 januari och Island den 11 januari, innan landslaget reser hem igen den 13 januari.

Publicerad:

Artikeltaggar

AIKBengtsforsBengtsfors IFFotbollIK OddevoldRobin Jansson