Så lugnar du husdjuren på nyårsafton

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Nyårsafton innebär glitter, glamour och sprakande raketer, men det är inte alla som gillar fest och höga smällar. Det gäller inte minst husdjuren.

Det finns många knep för att minska stressen för ditt husdjur, som att till exempel fira kvällen ute på landsbygden, ta en biltur under de värsta timmarna eller genom att bygga ett isolerande kuddslott.

Enligt försäkringsbolaget Svedea behöver många skotträdda hundar en längre tillvänjningsperiod, och det går att mildra effekterna av de höga smällarna, genom att till exempel börja vänja hunden vid höga ljud i varierad volym.

I ett pressmeddelande förklarar Carro Alupo, diplomerad hundpsykolog, hur en hundägare kan gå tillväga:

– Poängen med träningen är att hunden själv ska hitta sitt mod och ta sig mot ljudkällan, inte ifrån. I takt med att hunden vänjer sig kan ljudet bytas mot mer provocerande. Variera volymen. Så småningom kan fyrverkeriljud och ljud från smällare testas, först på långt avstånd och med fetvadd i hundens öron.

Enligt Svenska Kennelklubben påverkas runt en tredjedel av Sveriges cirka 880 000 hundar av fyrverkerier. Veckorna runt jul och nyårsafton är värst och många hundar skräms så illa att de aldrig återhämtar sig.

Ett grundläggande förhållningssätt är att ta hundens oro på allvar och inte bestraffa djuren som blir rädda.

För den som inte haft tid eller möjlighet att hinna träna hunden finns sätt att skydda sin fyrbenta vän på nyårsafton:

Skona hunden på nyårsafton

• Om inte din hund visar tecken på oro behöver du inte göra det heller. Men var uppmärksam på om beteendet förändras.

• Se till att ha rastat hunden i god tid innan tolvslaget. Håll hunden kopplad på promenaden, du vill inte ha en hund på rymmen när det börjar smälla.

• Godis eller ben kan fungera som en förebyggande distraktion.

• Förberedd hemmet genom att dra ner persienner och ljuddämpa så gott du kan.. Tunga tyger dämpar bra. Det går även att prova med att säta vadd eller hörlurar i hundens öron.

• Det finns halsband som utsöndrar motsvarigheten till hundens lugnande feromon. Det finns även kosttillskott som dämpar stress och oro. Massage och annan beröring kan också hjälpa.

• Ta aldrig med hunden till en plats där fyrverkerier avfyras. Även den lugnaste hunden kan bli skrämd för livet.

• Åk till landsbygden eller ta en biltur under de värsta timmarna.

• Lämna inte hunden ensam!

• Visa medkänsla, men ömka och bestraffa inte hunden om den blir orolig.

Källa: Svedea och Svenska Kennelklubben

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.