• idag
  10 aug
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  14 aug
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Välkommen till 2019

Ledare
PUBLICERAD:
En Dalslandsvy som inkluderar både lantbruk, skog, miljö, väderlek och mycket mer. Vilka vyer ger 2019 oss?
Foto: Thomas Wallin
Nytt år. Nog är det ett spännande 2019 som vi anträder om några dagar.

Ur ett medieperspektiv är det ganska enkelt att redan nu göra antaganden om sådant som lär summeras i årskrönikorna om ett år. Sedan får vi se vad som slår in.

– Sverige saknar snart fyra månader efter valet en regering och alternativen framstår inte ens som tydliga för närvarande. En lösning måste det bli.

– Flera kommuner i Dalsland - Färgelanda, Bengtsfors och Mellerud har fått ett nytt styre. Det blir intressant att följa utvecklingen och se om det leder till annan politik i praktiken.

– Dalsland kan utsättas för provborrning av ett gruvföretag i stor skala över 23 000 hektar. Om det leder till jobb eller miljöpåverkan återstår att se. Protester lär inte saknas.

– Public service, det vill säga SVT:s TV-kanaler och Sveriges Radio med allt från lokalradio till P1 blir skattefinansierad när alla måste betala 1 300 kronor per person. Det kan leda till nya krav på utbudet.

– Befolkningsutveckling och inflyttning till landsbygder som Dalsland blir intressant att följa. En del små kommuner har i spåren av omflyttningar i världen börjat vända de negativa siffrorna. Men riktigt intressant är att tendenser till att stadsbefolkningen i högre grad börjar attraheras av livskvalitén på mindre orter börjar skönjas.

– Pressens utveckling mot allt högre digitalisering fortgår. Dalslänningen är med på tåget och andelen läsare som följer oss digitalt stiger i en jämn takt. Samtidigt är vi med på den stora satsning moderkoncernen NWT-gruppen nästa år gör på att säkerställa distributionen av papperstidningen i egen regi.

– Om konjunkturerna står oss bi i Sverige kan det bli ett intressant år för näringslivet. Fordonsindustrin som finns väl representerad i Västsverige och i Dalsland står inför nya utmaningar och möjligheter all den stund omställningen till fordon med andra bränslen fortgår.

– I maj är det dags för val till Europaparlamentet med allt vad det innebär.

– Kommunpolisen Peter Torstensson i Dalsland som av polisledningen betraktades som lite väl frispråkig när det gällde att beskriva verkligheten bakom kriminaliteten, JO-anmälde sig själv för att få en bedömning av vad som är rätt eller fel. Det blir spännande att se det utslaget.

– Vädret slutligen, lär inte passera mindre obemärkt än vad det gjorde 2018. Den på många vis fantastiska sommaren bar också med sig problem som drabbade lantbruk och räddningstjänster för att nämna något. Vi hoppas såklart på en fin sommar, men med måtta.

Gott Nytt År!

Thomas Wallin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.