Ingen julmat till husdjuren

Nyheter
PUBLICERAD:
Under julhelgen äter vi människor extra mycket gott och kanske finns det husdjur hemma som också vill få ett smakprov, men se upp - våra delikatesser kan innebära livsfara för familjens fyrbenta medlemmar.

Det kan vara svårt att stå emot ett par hundögon som med bedjande blick gör dig sällskap vid julbordet, men tänk till en extra gång innan du sticker till din lurviga vän ett revbensspjäll eller en köttbulle.

Enligt Evidensia Djursjukvård är det vanligt förekommande att hundar och katter drabbas av allvarliga komplikationer i samband med julen. Choklad, bittermandel och fet mat är livsmedel som kan leda till stor fara för djuren.

Choklad innehåller ämnet teobromin och är väldigt farligt för hundar. Mörk choklad är farligare än ljus choklad. Kräkning, diarré, hjärtklappning och kramper är vanliga symtom som kan uppstå om din hund ätit för mycket choklad.

Lök, som ofta används i Janssons frestelse och köttbullar, är inte heller bra djurmat. Lökförgiftning under storhelgerna är inte ovanligt och kan i värsta fall leda till blodbrist.

Inte bara julmat

Det är inte bara maten som utgör fara, utan se även till att hålla glitter och paketsnören borta från dina husdjur. Valpar och kattungar brukar inte sällan gilla att tugga på nya, spännande saker.

Julens växter kan också orsaka besvär och katter är extra känsliga. Liljeväxter och julrosor är livsfarliga, medan amaryllis är mindre giftig.

Håll alltså ett extra öga på husdjuren och vad de stoppar i sig, så att de också kan få njuta av julen utan att bli sjuka.

10 saker att hålla borta från husdjuren

Fet mat. Julskinka är ingenting för hundar och katter.

Bakverk. Djur kan bli svårt alkoholförgiftade av att äta deg.

Lök. Giftigt och kan i värsta fall leda till blodbrist.

Bittermandel. När mandeln tuggas sönder bildas cyanväte i magsäcken. Kan leda till förgiftning och förlamning av andningsvägarna.

Choklad. Innehåller teobromin. Ju högre kakaohalt desto farligare.

Russin. Bara några enstaka russin kan leda till allvarlig förgiftning.

Nötter. Macadamianöten är speciellt giftig. Hundar kan bland annat få problem med muskler och nervsystem av att äta den.

Revbensspjäll. Små benrester kan fastna i djurets hals och tarmar och orsaka förstoppning.

Glitter och paketsnören. Om djuret äter glitter eller snöre kan det orsaka stopp och svåra skador i svalg, mage och tarmar.

Julväxter. Katter är speciellt känsliga. Alla liljeväxter är farliga och julrosor kan till och med vara dödligt.

Källa: Evidensia Djursjukvård

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.