Omlastningsterminal i Bäckefors ger få jobb

Debatt
PUBLICERAD:
Låt skogen som framtidens material ge jobb i Dalsland genom att förädla i landskapet. Inte någon annanstans, framhåller författaren av inlägget.
Foto: Helena Lindgren

Ska skogens gröna guld bli till jobb och välstånd här eller någon annanstans?

I Dalslänningens eminenta bilaga Jord & Skog den 27 november fick vi än en gång bevis på hur viktig skogen är för Dalsland, inte minst norra Dalsland.

Skogen kommer att bli än mer viktig i framtiden, inte mindre. Fossila bränslen kommer delvis att behöva ersättas med träråvara. Trä kommer i stora delar ersätta betong och stål som byggmaterial. Plasten som förbrukningsmaterial i handeln, servicenäringen och sjukvården kommer bytas ut mot produkter som har skogen som ursprunglig råvara. Kort sagt – skogen och skogsnäringen har framtiden för sig!

Jag bli därför bestört över att vissa politiker i kommunen så intensivt driver frågan om en omlastningscentral i Bäckefors för timmer. De tycks göra allt för att vi så snabbt som möjligt, i oförädlat skick, ska göra oss av med vår allra största tillgång, nämligen skogen!

Anders Sandén.

En omlastningscentral i Bäckefors, om den ligger i teknisk framkant och är effektiv, kanske leder till tre-sju permanenta arbetstillfällen på orten.

Om några privata skogsägare till varje pris vill bygga en omlastningscentral så låt dem göra det. Men när det gäller kommunens engagemang skulle jag vilja se att all den kraft som vissa politiker lägger på detta istället lades på hur vi kan förädla skogen på plats här i Dalsland. Då handlar det inte om sju jobb. Då handlar det istället om hundratals, kanske tusentals, jobb!

Låt oss satsa på samarbete med näringsliv, fackföreningsrörelse, högskolor och skogsägare om hur skogen ska förädlas här hos oss. Först ska vi säkra och utveckla vår redan existerande skogs-, trä-, pappers- och massaindustri. Sedan måste vi ta nya steg. Framtidens flygbränsle ska produceras i Dalsland! Framtidens hus ska byggas av dalsländsk skog, sågad och monterad här! Morgondagen engångstallrikar och engångsbestick ska göras i Bengtsfors kommun!

Skogen, vårt gröna guld, ska bli jobb och välstånd i Dalsland – inte någon annanstans!

Anders Sandén

Gustavsfors

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.