Hoppa till huvudinnehållet

Efter sluten omröstning: 17-14 i borgerlig favör

Publicerad:
Kommunfullmäktige Bengtsfors. Stig Bertilsson (M) väljs som kommunstyrelsens ordförande.
Kommunfullmäktige Bengtsfors. Stig Bertilsson (M) väljs som kommunstyrelsens ordförande. Foto: Conny Hultgren

Det blir Stig Bertilsson (M) som blir ny ordförande för kommunstyrelsen i Bengtsfors under de kommande fyra åren. Det står klart efter en sluten omröstning i kommunfullmäktige under måndagen.

– Jag är förstås glad över detta, men nu börjar ett tufft arbete för oss i det nya borgerliga styret. Inte minst i den ekonomiska politiken finns det mycket att göra. Kommunen behöver spara pengar, sa Stig Bertilsson efteråt.

Under mötet klubbades också en budget som pekade på just minussiffror, närmare bestämt ett underskott på 7,9 miljoner kronor vid årets slut. Besparingar kommer att ske inom grundskolan medan det inom äldreomsorgen satsas på fler heltider. Något samtliga politiska partier är eniga om.

– Vi har ett osäkert ekonomiskt läge, inte minst eftersom vi ännu inte har någon regering som ger oss klara spelregler ute i kommunerna, sa Stig Bertilsson.

Den nya ledningen

Nu kommer Bertilsson att leda en kommunstyrelse bestående av Per Eriksson (S) som förste vice ordförande och Per Jonsson (C) som andre vice ordförande. Övriga ledamöter blir Krister Stensson (M), Christina Lundqvist (S), Jimmy Bjerkansmo (C), Besnik Dautaj (S), Christer Andreasson (SD) och Susanne Öhrn (S).

Var det just kommunalråd du siktade på att bli när du gav dig in i Bengtsforspolitiken?

Stig Bertilsson (M) i samtal med ett tidigare kommunalråd i Bengtsfors, Sven-Åke Gustavsson (S).
Stig Bertilsson (M) i samtal med ett tidigare kommunalråd i Bengtsfors, Sven-Åke Gustavsson (S). Foto: Conny Hultgren

– Nej, inte alls, säger Bertilsson. Jag engagerade mig lokalt i Bengtsfors 2010 för att styra upp den lokala partiorganisationen. Sedan har det vuxit fram. Moderaterna ökade både valet 2014 och 2018 och jag fick många personkryss. I senaste valet har vi sett en svängning i väljarkåren där S har tappat, L halverats och MP har utraderats. Samtidigt har alltså M och SD gått framåt och även C gjorde ett bra val.

Samverkan höll fast

Eftersom Bertilsson valdes till ny ordförande för kommunstyrelsen står det klart att den valtekniska samverkan mellan Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna höll fast.

Detta trots den massiva kritik som Centern mötts av såväl externt som internt eftersom man därmed gått på tvärs emot partiets hållning på riksplanet när det gäller Sverigedemokraterna.

Eriksson förlorade

Inför mötet hade Socialdemokraterna valt att ställa Per Eriksson som motkandidat till posten som kommunstyrelseordförande.

Men han förlorade alltså omröstningen.

- Jag är lite beklämd att det nu blir en ännu högre medelålder bland de styrande och att det är så få kvinnor. Vad jag ska göra för egen del nu vet jag inte. Det får vi se, säger Per Eriksson.
- Jag är lite beklämd att det nu blir en ännu högre medelålder bland de styrande och att det är så få kvinnor. Vad jag ska göra för egen del nu vet jag inte. Det får vi se, säger Per Eriksson. Foto: Conny Hultgren

– Jag har lagt tio år av mitt liv på politiskt engagemang i Bengtsfors kommun. Det har varit beslut som ibland inte har varit så roliga att ta. Men jag är lite beklämd att det nu blir en ännu högre medelålder bland de styrande och att det är så få kvinnor. Vad jag ska göra för egen del nu vet jag inte. Det får vi se, säger Per Eriksson.

Det nya presidiet under ledning av Jan-Åke Jansson (KD).
Det nya presidiet under ledning av Jan-Åke Jansson (KD). Foto: Conny Hultgren

– Det är tråkigt, men nu får vi samla ihop oss och driva oppositionspolitik. Det ska nog komma något bra ut ur detta också, sa Besnik Dautaj (S), arbetarekommunens ordförande.

Demonstranter

Inför mötet möttes politikerna av ett par demonstranter som stod med plakat där de uppmanade Centern att "Gör om gör rätt" och "Gör en Annie".

– Jag vill inte att den här kommunen, det här landet eller något landsting ska styras av partier som inte är demokratiska. Det vore en skam för vår lilla kommun att ha en valteknisk samverkan med SD. Kommer vi exempelvis att ha fria medier om SD får bestämma? säger Anita Andrén.

Marie Eriksen och Anita Andrén demonstrerade mot Centerns hållning.
Marie Eriksen och Anita Andrén demonstrerade mot Centerns hållning. Foto: Conny Hultgren

– SD är ett hot mot demokratin, säger Marie Eriksen.

Inne i salen svarade Per Jonsson (C) att:

– Centermedlemmarna höll fast vid den här linjen och vi vill fortsätta driva Centerfrågor som rör landsbygden. Det är det jag kan säga.

– Jag har lärt känna SD-politikerna ganska väl och det är bra personer som vill Bengtsfors bästa. De har tydligt deklarerat att de är ett borgerligt parti och vi kommer att ha ett bra samarbete, sa Stig Bertilsson.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBesnik DautajChrister AndréassonKristdemokraternaModeraternaNyheterPer ErikssonPer JonssonPolitikSocialdemokraternaStig BertilssonSverigedemokraterna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.