Erik Berger till minne

Dödsfall
PUBLICERAD:
Erik Berger i sitt museum, i källaren under Bergers bosättningsaffär.
Foto: Conny Hultgren
Erik Berger lämnade jordelivet under Alla helgons helg.

Ingen kan bättre beskriva denne hedersmans bedrifter än Bengt-Åce Gustavsson som bland annat författade boken om Erik Berger och dokumenterat hans liv i bilder. Bengt-Åce har haft vänligheten att skriva en läsvärd runa som publicerades i Dalslänningen den 6 november. Säkert skrivs det många andra initierade minnesord.

Precis som när Dalslänningens tidigare redaktör Gordon Skoglund vid aktningsvärd ålder gick bort innan Erik Berger hann fylla 90 år, är det länkar tillbaka till ett svunnet Bengtsfors som bryts. Erik och Gordon stod varandra nära och hade båda sett den tillväxt det lilla samhället upplevde.

Den märkliga omständigheten att tidningens första nummer utkom exakt samma dag som Erik Berger föddes, och att försäljning av Dalslänningen i unga år lade grunden till hans affärsmannaskap gjorde att Erik alltid hade en speciell känsla för Dalslänningen.

Erik Berger på den sista bilden undertecknad tog av honom vid ett besök på Björkåsen den 31 augusti i år. Erik kämpade på med hantlar för att hålla sig i gång och humöret var gott trots rullstolen.
Foto: Thomas Wallin

Framtidstro, och tillväxt var självklarheter decennierna efter kriget. Erik Berger var handelsman, racingess, make, far och mycket mer. Tankarna går i dag till hustru May-Lis, barnen Anders och Marie och alla andra anhöriga.

Men han var framförallt en entusiast med ett kynne som smittade av sig på omgivningen. Han brydde sig om sina vänner och inspirerade.

Undertecknad hade förmånen att från 1992 lära känna Erik i den Rotaryklubb i Bengtsfors han brann för sedan 1955. Att lyssna till hans berättelser från glansperioden var fascinerande.

Eriks envishet och förmåga att få sin vilja fram var väl dokumenterad. Hans 90-årskalas som firades i hela Bengtsfors tillsammans med jämnåriga Dalslänningen blev en imponerande manifestation. Vännen Picko Troberg, som tyvärr gick bort kort därefter, ställde upp och firade sin idol Erik. Vi som är av en lite yngre generation fascinerades av att få möta en av vår tids idoler från motortidningarnas storhetstid - Picko Troberg tillsammans med Erik.

Handelsmannen Erik Berger. Här utanför sin butik vid en familjedag.
Foto: Thomas Wallin

I månadsskiftet augusti – september besökte jag Erik på Björkåsen. Han satt i rullstol när jag dök upp. Han överraskades och visade hur han ville träna i gymmet med sina hantlar. Han var också så glad över alla som besökt eller hört av sig till honom efter att han förlamats. Erik hade accepterat sin situation efter det som hänt. Han våndades över vad som skulle ha inträffat om han hunnit iväg med varubilen till Säffle den där dagen.

– Tänk om det hänt i bilen, och jag orsakat en olycka? Om någon skadats eller ännu värre...., grubblade Erik. Det vittnade så väl om hans omtänksamhet mot andra, och att det verkligen inte var så han ville bli ihågkommen.

Det som gjorde honom ledsen just då var att han inte riktigt vågade hoppas på att få delta i julhandeln i familjens butik 2018. En tradition Erik oavbrutet hållit vid liv i otroliga 80 år!

Jag frågade honom en gång hur han kunde hålla sig så pigg ännu runt 90-år?

– Ja, jag brukar dricka ett rejält glas vatten på morgonen. Jag tror det är bra, sade Erik. Ett egentligen självklart, men enkelt livsråd. Fast han nämnde inte sin raska livsstil och positiva syn på det mesta som höll honom i gång.

Varje morgon när jag dricker ett rejält glas vatten tänker jag i alla fall på Erik.

Thomas Wallin