Filippa från Thundermother kom till Bengtsfors

Publicerad:
Filippa Nässil delade med sig av sina erfarenheter. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Gitarristen och låtskrivaren Filippa Nässil höll en gitarrclinic i Bengtsfors innan hon drog på Europaturné med sitt rockband Thundermother. Målet är att leva på musiken och hon tänker ta språnget till sommaren.

Thundermother är inte så kända i Sverige men däremot i Tyskland där deras musik spelas i radion dagligen. Filippa Nässil startade tjejbandet för tio år sedan, men det är bara hon kvar från originaluppsättningen. De nya medlemmarna har spelat i gruppen i 2,5 år.

Enda tjej

Filippa Nässil, som är uppväxt i skånska Tomelilla, började spela gitarr när hon var 13 år, dessförinnan spelade hon nyckelharpa.

Roger Högsved, som spelar  gitarr tillsammans med kompisar, passade på att testa Filippas gitarr och spexa.
Roger Högsved, som spelar gitarr tillsammans med kompisar, passade på att testa Filippas gitarr och spexa. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Det var häftigare med gitarr och jag blev ganska bra snabbt. Jag kom in på Rytmus i Stockholm när jag var 16 som enda tjej på 90 personer. Man får ögonen på sig extra mycket när man är tjej som spelar gitarr. Speciellt jag som är blond, kort och kanske gullig. Det märker jag fortfarande.

Varje helg har bandet spelningar och senast var det i Schweiz. Thundermother blev också trea i en tävling bland 1000 band och fick spela på en Kizz cruis i Miami, USA.

Vet vad som krävs

Ännu så länge kan de inte leva på musiken men siktar på att spela på heltid nästa år.

- Vi har mycket förfrågningar så nästa sommar, när en av tjejerna är klar med sin utbildning, ska vi satsa på heltid. Jag hoppas vi turnerar i USA nästa år och jag vill in på billboardlistan.

Filippa Nässil vet vad som krävs för att ta klivet till nästa nivå.

- Låtarna måste bli bättre, jag måste skriva med mer kända låtskrivare. Jag ska träffa en tysk låtskrivare nästa vecka. Dessutom ska övriga bandmedlemmar vara mer aktiva i låtskrivandet. Vår fjärde skiva kommer om två år och då hoppas jag det blir en världssensation.

Testa gitarren

Deltagarna i gitarrclinicen i Bengtsfors, som hölls i sessionssalen, fick många tillfällen att ställa frågor och dessutom testa Filippas gitarr. Frågor som hur länge det tog innan bandet fick spelningar och hur de gick tillväga för att få spelningar till exempel.

Filippa Nässil hade också en gitarrclinic i Trollhättan kvällen innan och om två veckor skulle Thundermother åka på sin andra Europaturné. Den börjar i Belgien 28 november. Gitarrclicinicen arrangerades av Studiefrämjandet.

Artikeltaggar

BengtsforsNöje/KulturNyheterStockholmStudiefrämjandetSverigeTyskland

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare