Hoppa till huvudinnehållet

Nya tidens smarta brandvarnare – de är bäst

Publicerad:
Test av brandvarnare.
Test av brandvarnare. Foto: Claudio Bresciani/TT

En smart brandvarnare kan styra ditt hem och göra så mycket mer än att bara tjuta när den känner av rök. Vi har tittat närmare på vad några av dem har att erbjuda.

En brandvarnare som är synkad med ditt hem kan öppna fönster, tända lampor och sätta på sirener utomhus när den upptäcker rök eller värme. Nest Protect som har flest funktioner reagerar också på kolmonoxid och mäter luftfuktighet. Dessutom pratar den, en röst talar om vad som händer och i vilket rum det sker. Därtill har den en rörelsedetektor som kan tända en nattlampa.

De flesta modeller vi har undersökt kan skicka meddelande till en mobiltelefon vid ett larm. Är det falsklarm går det också lätt att stänga av från telefonen. Alla händelser spelas in och kan studeras i efterhand.

Testa din varnare

Några av brandvarnarna kontrollerar själva sina funktioner med jämna mellanrum och meddelar när batteriet börjar ta slut. När den funktionen inte finns tipsar brandingenjör Anders Lundberg på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, om att alltid testa sin brandvarnare genom att trycka på knappen när man har varit borta från hemmet ett par veckor.

Han tycker att utvecklingen av smarta brandvarnare är fiffig, speciellt att de kan larma varandra.

Anders Lundberg på MSB
Anders Lundberg på MSB Foto: Foto: Hans Flyman/MSB

Om brandvarnaren sitter i vardagsrummet kan det vara bra att man får en tidig varning i sovrummet. Om man ska vänta tills brandvarnaren som sitter där känner av rök kan det bli väldigt sent.

Men han poängterar att man inte ska förledas av smarta funktioner. Det viktigaste är att en brandvarnare är testad och godkänd enligt standard. Den ska vara CE-märkt med nummer SS-EN 14604. Alla som vi har undersökt uppfyller kravet.

Placera inte i köket

Vi testade själva rökkänsligheten över en rykande stekpanna, även om det enligt tillverkarna inte är ett bra sätt att testa varnaren på eftersom detektorkammaren kan sota igen. Alla modeller larmade inom 50 sekunder. Snabbast var Fibaros som tjöt efter bara elva sekunder. På den brandvarnaren går det att ställa in känsligheten så att den reagerar ännu snabbare, eller långsammare, vilket är en fördel om den ska användas exempelvis i närheten av en öppen spis.

MSB rekommenderar att brandvarnare inte placeras i kök där matos normalt uppstår. Anders Lundberg förklarar att placeringen är viktig.

STOCKHOLM  20181102Test av brandvarnare.Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090
STOCKHOLM 20181102Test av brandvarnare.Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090 Foto: Claudio Bresciani/TT

Den ska sitta i taket, inte på en hatthylla eller väggen, och cirka en halvmeter ut från väggen. Luftströmningen ska komma in i detektorkammaren.

Flera av brandvarnarna behöver kopplas till ett specifikt smart hemsystem för att kunna styra hemmet och skicka meddelanden till mobiltelefonen. Har man inte det kan man välja en som bara behöver en app, till exempel Nest Protect.

Se hela testet:

Stina Lagerkvist/TT

Artikeltaggar

BränderHem och inspirationKonsumentMSB

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.