Hoppa till huvudinnehållet

Robin Jansson berättar om SM-guldet

Publicerad:
Per Karlsson och matchvinnaren Robin Jansson jublar på planen efter slutsignalen i söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Kalmar FF och AIK på Guldfågeln Arena.
Per Karlsson och matchvinnaren Robin Jansson jublar på planen efter slutsignalen i söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Kalmar FF och AIK på Guldfågeln Arena. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Robin Jansson från Bengtsfors blev SM-avgörandets stora hjälte. Den 26-årige backklippan nickade in matchens enda mål på Guldfågeln Arena i Kalmar i den första halvlekens slutminut och säkrade SM-guldet i fotboll till AIK. Han och laget firade hela natten.

– Det här är helt fantastiskt, säger en något hes, men också mycket glad Robin Jansson till Dalslänningen strax före klockan 14 på måndagseftermiddagen.

Men vi tar oss tillbaka ytterligare ett dygn till klockan 15 på söndagseftermiddagen, när domaren blåser i gång matchen på Guldfågeln Arena.

Robin Jansson och övriga spelare och ledare i AIK vet vad som gäller. SM-guldet står på spel och ett oavgjort resultat räcker för att bli mästare.

Robin Jansson lever sin dröm

– Vi försökte ta det som en vanlig match. Vi var väldigt laddade och fokuserade hela gänget och hade en bra känsla innan matchen började, säger Robin Jansson.

Hade du svårt att sova natten innan match?

– Lite kanske, men jag sov helt okej ändå.

Matchen var jämn i den första halvleken, som såg ut att sluta 0–0.

Men då klev Robin Jansson in i handlingarnas centrum. Tarik Elyounoussi måttade en frispark mot straffområdet och där dök Robin Jansson upp.

Stolpe in

– Jag bröt ut lite från min vanliga position, tog en löpning och lyckades nicka in bollen via stolpen, berättar han.

Matchvinnaren Robin Jansson gratuleras av sina lagkamrater.
Matchvinnaren Robin Jansson gratuleras av sina lagkamrater. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Robin Jansson skrek ut sin lycka, sprang mot de tillresta fansen som var i extas på läktaren och bara vrålade.

Total lycka och eufori.

– Det är en fantastisk känsla när man märker att bollen går in. Det kändes som att spela på hemmaplan när man hörde fansens glädje. De har varit med och stöttat oss i alla matcher under hela säsongen, oavsett vi spelat hemma eller borta.

Guldhjälte

Målet blev matchens enda och Robin Jansson blev AIK:s stora guldhjälte. Efter slutsignalen stormade fansen in på arenan och AIK:s spelare fick lyfta SM-bucklan, Lennart Johanssons segerpokal, i skyn.

Någon timme efter guldscenerna på Guldfågeln Arena flög laget hem till Stockholm och fortsatte firandet med bankett. Firandet pågick till långt in på småtimmarna.

Robin Jansson och Sebastian Larsson på AIK:s guldbankett på Friends. AIK firar att de har blivit svenska mästare i fotboll 2018.
Robin Jansson och Sebastian Larsson på AIK:s guldbankett på Friends. AIK firar att de har blivit svenska mästare i fotboll 2018. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det snackas om dig överallt här i Bengtsfors. Har du förstått att det är en del firande här i Bengtsfors också?

– Jag har förstått det på lite polare och så. Det är jättekul att det blir så stort hemma och att folk bryr sig om mig och AIK.

Kommer du till Bengtsfors något i höst?

– Det gör jag. Vi kommer att träna fram till den 23 november, men sedan blir det lite ledigt och då kommer jag hem. Men jag vet inget exakt datum ännu.

Dalsländska guldvrålet i Kalmar

Firandet skulle fortsätta även på måndagseftermiddagen, när först hela laget AIK skulle äta tillsammans och sedan fortsätta vidare till måndagskvällens stora fotbollsgala.

I och med SM-guldet är AIK även klart för Champions Leaguekval mot övriga mästarlag i Europa.

– Men jag vet inte riktigt när det kvalet börjar, säger Robin Jansson, som har kontrakt med AIK även över hela nästa säsong.

Artikeltaggar

AIKBengtsforsFotbollNyheterRobin JanssonSport

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.